KiM: Milionska šteta od šverca robe alternativnim putevima
Foto: B92

KiM: Milionska šteta od šverca robe alternativnim putevima

Društvo -
Mnogi na KiM pod idejom patriotizma obogatili i da su pokrenuli celu državu da stane u odbranu njihovih interesa

BEOGRAD - Alternativni putevi na Kosovu i Metohiji koji idu iz Srbije koriste se za šverc robe i oštetili su budžet Srbije za više miliona evra, jer je veliki deo proizvoda i dalje oslobođen od PDV.

Mnogi na KiM pod idejom patriotizma obogatili i da su pokrenuli celu državu da stane u odbranu njihovih interesa.

Uredbom vlade od prošle godine jedino je vraćen PDV na naftu, automobile i telefonske kartice.

Međutim, i oni mogu biti oslobođeni od PDV u Srbiji pod određenim uslovima. Dogovorom između Beograda i Prištine o uspostavljenju jedinstvenih carinskih prelaza Euleks je doneo odluku da akcizna roba iz Srbije se prijavljuje na Merdaru i da su svi alternativni pravci u njihovim očima nelegalni.

Šef Euleksa na Kosovu Gzavije de Marnjak rekao da je u pitanju šverc ukoliko roba ide alternativnim pravcima, dodajući da je odgovornost za to podeljena između Srbije i Kosova.

I portparolka Euleksa Irina Gudeljević rekla je da je Euleks na Kosovu da impelmentira ono što je dogovoreno u Briselu o uspostavljaju jedinstvenih carinskih prelaza, napominjujući da su svi alternativni pravci ilegalni.

Međutim, roba i dalje ide alternativnim pravcima, jer srpska strana to ignoriše.

Naime, roba koja je oslobođena carine da bi išla na Kosovo i Metohiju vraća u Srbiju, a da na ime izvoza na KIM dobija povraćaj PDV.

Rukovodilac štaba MUP za KiM Rade Milić rekao je da Srbi bojkotuju prelaz Merdare zbog carine takozvanih kosovskih institucija i dodao da je potrebno doneti određene mere kontrole da se ne dozvoli da se vrati roba u Srbiju.

"Da ne bi dolazilo do zloupotrebe povraćaja te robe na teritoriju centralnog dela Srbije, pripadnici našeg Ministarstva, policija redovnog poretka, prikupe kolonu, par vozila i da bi bili sigurni da su otpremili robu preko administrativne linije sam taj konvoj doprate do same linije!", rekao je Milic.

Insajder B 92 je pratio i prepakivanje robe i goriva na alternativnim putevima i utvrdio da u tome učestvuje i firma "Knaz petrol".

Vlasnik te firme Srđan Knežević izjavio je da se u tom pretakanju goriva ne radi o švercu i da se iz cisterne pretače u manje kamione jer samo oni mogu da prođu alternativnim putem.

Knažević je Insajderu rekao da njegovi cisterne ne idu na Merdare, jer je "tu uredbu doneo bivši premijer Mirko Cvetković i da po njoj oni i rade".

Knežević je nedavno, kako se navodi u emisiji, prvostepeno osuđen na dve i po godine zatvora kao član "naftne mafije" protiv koje je optužnica podignuta 2007. godine.

ZvonkuoVeselinović je, kako se navodi u emisiji, naftu iz Srbije na Kosovo krijumčario zajedno sa jednim od najpoznatijih pripadnika kriminalnih struktura na Kosovu Mentorom Bećirijem.

Direktor Kosovske carine Naim Huruglica je to potvrdio i rekao da su njih dvojca krijumčarili naftu od severnog do južnog dela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track