TITOV "MERCEDES" SE VRATIO KUĆI: Automobil iz 1974. godine u kom se vozio predsednik SFRJ važio za najbezbednije vozilo na svetu!
Foto: Profimedia

TITOV "MERCEDES" SE VRATIO KUĆI: Automobil iz 1974. godine u kom se vozio predsednik SFRJ važio za najbezbednije vozilo na svetu!

Društvo -

Automobil "mercedes 600" iz 1974. godine, u kome se vozio bivši predsednik SFRJ Josip Broz Tito vratio se svojoj kući, u Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Jedan je od 24 primerka proizvedena u svetu. Naglasak mu je bio na bezbednosti i udobnosti i u svoje vreme važio je za najbezbednijeg na svetu. Služio je za putovanja u inostranstvo jer je mogao da stane u avion. Prešao je 25.000 kilometara.

Podsetimo, nakon prinudnog iseljenja Muzeja automobila iz Ulice majke Jevrosime u Beogradu u februaru ove godine, oldtajmeri koji su se tamo nalazili priveremno su smešteni u privatne garaže i u nacionalnoj vozačkoj akademiji (NAVAK). Na osnovu Zakona o restituciji, zgrada muzeja u ulici Majke Jevrosime vraćena je vlasnicima.

Titov automobil,, koji je u vlasništvu države, Ministarstvo unutrašnjih poslova je odvezlo iz NAVAK-a i sada se nalazi u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Blindirani "mercedes" u kom se svojevremeno vozio Josip Broz vlasništvo je MUP, a Muzeju autiomobila je bio predat, pa je po iseljenju Muzeja vozilo vraćeno u Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja