VESNA STARIM ZANATOM U BORBI PROTIV ALCHAJMERA I MULTIPLA SKLEROZE: "Naučno je dokazano da je to joga za mozak" (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

razvila biznis

VESNA STARIM ZANATOM U BORBI PROTIV ALCHAJMERA I MULTIPLA SKLEROZE: "Naučno je dokazano da je to joga za mozak" (FOTO)

Društvo -

Novosađanka Vesna Ljesić vraća u modu stari zanat koji je bio glavna razbibriga naših baka i prabaka. A njeni radovi u raznim bojama oživljavaju momente umeća, kreativnoti i strpljenja. Ovo je sasvim neobično - obična priča mame troje dece, čiji brend su heklane papuče.

A, ovako počinje priču za Kurir.

Vesna Ljesić
Vesna Ljesićfoto: Privatna Arhiva

- Nakon što sam ostala bez posla 2017. godine znala sam da nešto moram da radim, ali nisam više želela da radim kod privatnika nego nešto sama za sebe, jer mi je to davalo slobodu organizacije vreme kako bi mogla biti sa decom - kaže ova hrabra majka.

Ručni rad

Iznenađujuće je da ni ona sama ne zna kako joj je ručni rad pao na pamet, kako kaže, verovatno jer je to nešto što zna da radi od svoje pete godine. Istraživajući po internetu najveću pažnju su joj privukle pamučne trake i radovi od njih.

- Prvo sam počela da heklam korpice, zatim torbice i onda su na red došle papuče po kojima sam danas prepoznatljiva. Pamučne trake nisu imale tada da se kupe pa sam ih sama pravila od novog materijala. Danas imaju da se kupe tako da mi to znatno olakšava posao - kaže Vesna i nastavlja kako je njena priča ustvari započela:

- Iz republičkog fonda sam dobila subvencije za otvaranje firme i to sam iskoristla kao šansu da se probijem na tržište. Dobila sam i Sertifikat starih zanata na šta sam posebno ponosna. Nakon dve godine sam osnovala udruženje žena "Ručni rad" koje mi je olakšalo da otvorim lokal u kom će se prodavati rukotvorine i držati radionice.

1 / 13 Foto: Privatna Arhiva

Vesna kaže da je pandemija doprinela da se udruženje ugasi, ali iz tog perioda ostalo joj je puno poznanstava, podrške, iskustva mnogih žena što joj znače i danas za biznis. Papuče prodaje preko interneta i kao preporuku zadovoljnih mušterija.

Benefiti za zdravlje

Ova preduzetnica neobičnog zanata u 21. veku kaže da papuče imaju benefite na naše zdravlje pre svega što su pamučne pa nam se stopala ne znoje i mogu da dišu, zatim imaju i masažni efekat jer koračanjem podstičemo cirkulaciju i akupunkturne tačke. Ipak, na njenom repertoaru štrikanja i heklanja nalazi se još mnogo toga što po porudžbini što za sopstvenu dušu.

Vesna Lješić
foto: Privatna Arhiva

- Držim kurs heklanja i pletenja. Polaznice nakon završenog kursa mogu sebi da naprave šta god požele, imaju zanat u rukama. Cilj mi je da na neki način dođem do dece i njih obučavam ovim divnim ručnim radovima. Htela bi da naglasim da je ručni rad izuzetno koristan za naše zdravlje, pre svega za motoriku, naučno je dokazano da je to joga za mozak, čak kod nekih dijagnoza može biti i vid terapije, npr multila skleroza, alchajmer - ističe Vesna.

Kurir.rs/ Tijana Majkić

Bonus video:

01:07

NE RADI SE SAMO O KOLIČINI PARA, VEĆ I LAKOĆI ZARADE! Stručnjaci analiziraju upis u srednje škole: Zbog čega zanati izumiru?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track