NEPOTREBNA POLEMIKA OKO FARBANJA JAJA: Otac Predrag Popović odgovorio na pitanje šta treba uraditi sa jajetom od prošle godine!
Otac Predrag Popović, Foto: youtube printscreen

čuvarkuća

NEPOTREBNA POLEMIKA OKO FARBANJA JAJA: Otac Predrag Popović odgovorio na pitanje šta treba uraditi sa jajetom od prošle godine!

Društvo -

Otac Predrag Popović napisao je objavu na svom Instagram profilu i objasnio šta treba uraditi sa jajetom od prošle godine, tzv. čuvarkućom.

Otac Predrag najpre je naveo da je dosta nepotrebne polemike oko farbanja jaja, kao i oko mnoga čega drugog.

- Ko zaista oseti suštinu praznika, i Božića i Vaskrsa, a i krsne slave, taj se neće buniti. Deca da nam budu uzor. Oni to prihvataju srcem svojim i raduju se, dok “mudri” samo ispituju da li ima toga u Bibliji. Mnogo toga ima veze sa identitetom jednog naroda, njegovim običajima i načinu postojanja. Crkva kroz svoje svete je pročešljavala vekovima te običaje i na one loše skretala pažnju da se ne rade, a na one dobre da se poštuju. Neke paganske je i hristijanizovala, tj. dala im novi smisao - napisao je on.

Uskrs, ofarbana jaja, jaja, uškršnje jaje, uskršnja jaja, Vaskrs
foto: Stefan Stojanović/ Mondo

Dodao je da je kod nas to išlo malo teže, jer smo se kroz celu istoriju bavili egzistencijom i kako preživeti uopšte kao narod, a ne teologijom.

- Dosta smo nepismeni bili i sada smo, kako gramatički, jezično tako i kulturno i duhovno. Trebaće dosta vremena da sve dođe na svoje ako ikad i dođe. Do tad imamo šta imamo i raspolažemo ovim vremenom, ovim okolnostima i ovim ljudima. Kako mi vama tako i vi nama. Ostalo će opšte Vaskrsenje ispeglati. No, nema ništa lošeg u farbanju jaja, ali samo ako shvatamo suštinu toga. Ako znamo ko je Hristos, zašto je postao čovek, zašto je stradao i zašto je Vaskrsao - onda nam to farbanje neće biti nikakav greh već jedan od simbola tog saznanja, ali i načina života. Kao što je i golub simbol Duha Svetoga, duga i maslinova grančica simbol mira, srce simbol ljubavi, krst simbol stradanja, slavski kolač i badnjak simbol Gospoda koji se nas radi seče i lomi i deli itd. Ali ako poštujemo običaje bez ikakvog smisla i saznanja o tome šta predstavljaju, onda nam je i to na osudu, jer to nije izraz vere već običan folklor na nivou sujeverja - naveo je otac Predrag i dodao:

- Upravo zato mnogi ljudi i postavljaju pitanja iz straha. Recimo: „Šta ako se prvo jaje polomi? Šta to znači?", ili: „Da li se valja da se farbaju jaja ako je neko umro iz kuće i koje boje?“ Razna pitanja koja potiču od nerazumevanja značaja farbanja istih jaja. Na tome treba raditi. Na shvatanju praznika. Mnogi će postiti sutra na Veliki petak, a da ne znaju što gladuju taj dan. Jedan čovek, kada sam mu pričao o tome i spomenuo Hrosta, kaže: „A koji ti je sad taj?" A isti godinama reže kolač, prima sveštenika, ne jede ništa na Veliki petak... Isti umovi neće shvatiti to, pa će na zidu da stave prvo ikonu svoje slave, a ispod nje Isusa ili Bogorodicu. Ili će sveštenika primiti da im osveti vodicu za slavu ali ne i za Vaskrs, jer mu to ništa i ne znači.

čuvarkuća, uskršnja jaja
foto: Shutterstock

Napomenuo je da je velika nepismenost duhovna.

- Zato vas i učimo, da znate što nešto radite. No istovremeno ćemo svi biti u manjini i uvek okruženi više ovim verskim folklorašima koji vole pravila, a ne objašnjenja. I zato nam je potrebno dosta ljubavi i strpljenja, a nikako napada i uvreda jedni drugih. Što se tiče jajeta koje se u narodu zove „čuvarkuća“, koje je u stvari prirodna ikona Belog anđela, koji ukazuje na prazan grob i Hristovo Vaskrsenje, dakle, staro jaje se zakopa u dvorište, vrlo često pod neko drvo ili u saksiju ako neko živi u stanu. Tako priroda ide prirodi, a mi novim započinjeno novi godišnji krug koji se ceo svodi na iščekivanje Vaskrsenje Hristovog ali i nas i celokupne prirode - objasnio je otac Predrag Popović.

Bonus video:

00:23

Pripreme za Vaskrs u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track