KURIR SAZNAJE! Prof. dr Vladan Đokić izabran za rektora Univerziteta u Beogradu
Foto: Zorana Jevtić

na današnoj sednici senata univerziteta

KURIR SAZNAJE! Prof. dr Vladan Đokić izabran za rektora Univerziteta u Beogradu

Društvo -

Savet Univerziteta u Beogradu izabrao je prof. dr Vladana Ðokića za rektora Univerziteta u Beogradu za mandatni period od naredne tri školske godine.

Kako Kurir saznaje sednici je prisustvovalo 38 članova Saveta Univerziteta i nakon glasanja prof. dr Đokić je dobio svih 38 glasova.

Pre glasanja prof. dr Đokić je izneo svoj plan i program, a nakon glasanja se zahvalio svima na podršci.

Rektorat univerziteta u Beogradu, Rektorat, Vladan Đokić
foto: Zorana Jevtić, Sonja Spasić

- Radićemo zajedno na tome da naš Univerzitet bude još bolji, da bude prepoznatljiv svuda u svetu i da svima bude drago što smo deo akademske zajednice, da nekako pospešimo tu pripadnost našem Univerzitetu - rekao je rektor prof. dr Đokić.

sednica, Senat Univertziteta u Beogradu
foto: Kurir

Podsetimo, kako je Kurir nedavno pisao prof. dr Đokić je bio jedini kandidat za tu poziciju.

- Trudiću se da u narednom periodu doprinosim afirmaciji našeg Univerziteta i ono što bih naglasio jeste da bih želeo da sve članice našeg Univerziteta ovaj Univerzitet smatruju kao svoj i da na neki način se osjećaju ugodno, lagodno, privrženo Univerzitetu i da to smatruju svojom kućom. Naravno, Univerzitet teži da uvek bude dobar u nauci, da uvek bude dobar u nastavi, ali imam neke tri, da kažem, teme koje bih trebao da naglasim, koje će biti prioriteti u narednom periodu - rekao je rektor Đokić.

izbor rektora, rektor
foto: Univerzitet u Beogradu

Naveo je da je za sve tri teme potrebna pomoć države.

- Prva tema je finansiranje visokog obrazovanja za koje znamo da je u veoma nepovoljnoj situaciji, da se sve manje ulaže, da postoje određene opstrukcije i da postoje brojni problemi kako u pogledu određenih koeficijenata, u pogledu cene rada, u pogledu materijalnih troškova, tako i u pogledu sopstvenih prihoda. Sigurno da ćemo insistirati na tome da se to pitanje u narednom periodu reši - istakao je on.

Naglasio je da je druga tačka vezana za dovođenje stranih studenata.

- Naš Univerzitet je skroman u pogledu broja stranih studenata kojih ima na našem Univerzitetu. Ima ih negde između 3.000-4.000. Određen broj tih su studenti iz regiona, tako da pravih stranih studenata na našem Univerzitetu jedva da ima 1.500. U odnosu na 90.000 studenata koliko naš Univerzitet broji, to je jako skromna brojka, trudićemo se da u narednom periodu to ispravimo, odnosno da u nekih 3-4 godine taj broj bude znatno veći. Tu nam treba pomoć države, s jedne strane da se omogući lakše dobijanje viza, lakši smeštaj, lakši boravak, određene garancije, određena adaptacija za strane studente. S druge strane i mi treba da pospešimo naše studijske programe, da ih akreditujemo na engleski jezik, da uvedemo nove multidisciplinarne, da uvedemo postdoktorske pozicije i sve ono što može da privuče strane studente - rekao je rektor prof. dr Đokić.

Sednica Saveta Univerziteta u Beogradu
Sednica Saveta Univerziteta u Beogradufoto: Univerzitet u Beogradu

Glasanje

Izabrani i novi prorektori

Na sednici Saveta Univerziteta u Beogradu održano je i glasanje za četiri prorektora Univerziteta za naredne tri školske godine.

Za prorektore BU izabrani prof. dr Zorica Vujić sa Farmaceutskog fakulteta, prof. dr Dejan Filipović sa Geografskog, prof. dr Nebojša Bojović sa Saobraćajnog i prof. dr Vladimir Cvetković sa Fakulteta bezbednosti. Prva tri kandidata dobila su po 35 glasova, a prof. Cvetković 34 glasa članova Saveta.

Naveo je i da je treća tačka takođe važna:

- To je afirmacija Zadužbine za mlade naučnike na Novom Beogradu, Bloku 32, gde kao što znate, ta fondacija koja je formirana pre 20 godina, gde je trebalo da se izgradi 7 objekata, sad su izgrađena samo tri objekta, jedan 2004. jedan 2008. i jedan 2015. godine, i stalo se sa time, nije se zemljište privodilo nameni, to zemljište nam je u jednom trenutku oduzeto, kasnije je vraćeno i mi smo pre nekoliko nedelja uspeli da to zemljište vratimo Univerzitetskoj fondaciji, tako da Univerzitetska fondacija sada zapravo ne samo korisnik, nego i vlasnik zemljišta, što pruža mogućnost da se krene u realizaciju i ostalih objekata za mlade naučnike, asistente, doktorante, što bi na neki način njima omogućilo da zapravo dođu po nekim povoljnijim uslovima do stambenog prostora i naravno to znači i za njihov opstanak u Srbiji i za uopšte njihovu afirmaciju u akademijskoj zajednici. Kažem, za sve ove tri tačke nam je izuzetno važna pomoć države i mi ćemo apelovati na to i ukoliko država želi da nam pomogne, evo ja apelujem na sve državne organe da nam u tome pomogne.

Bonus video:

01:56

STUDIRANJE U INOSTRANSTVU: 30 svetskih univerziteta na jednonedeljnom online događaju za mlade

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track