NAJPOZNATIJE ČETVORKE NA BALKANU NAPUNILE 4 MESECA! Mama Milena: Liče, ali imaju različitu narav!
Foto: Privatna Arhiva

blagoslov

NAJPOZNATIJE ČETVORKE NA BALKANU NAPUNILE 4 MESECA! Mama Milena: Liče, ali imaju različitu narav!

Društvo -

Naši Matej, Marko, Luka i Jovan su 14. maja napunili četiri meseca i dobro su. Rastu. Budući da su četvorke, naravno, fizički su mnogo slični, ali već se vidi da će biti različiti karakteri, da će imati različite naravi.

Ovako za "Večernje novosti" govori Milana Petrović (28), majka dečaka - prvih četvorki u istoriji Banjaluke, i to začetih prirodnim putem. Žitelji grada na Vrbasu beskrajno su ponosni na mališane, koliko i oko 3.500 Srba u Celju, u Sloveniji gde radi Nemanja (28), otac dečaka, i gde porodica trenutno živi.

Milana Petrović
foto: Privatna Arhiva

- I stariji brat Konstantin je oduševljen i presrećan. Svaku priliku koristi da im se približi, da ih pomazi... Navikao se već, i stvarno nam mnogo pomaže - dodaje ponosna majka petorice sinova.

Osim što su na svet stigli kao četvorke, veliku pažnju javnosti privukla su i imena dečaka koje su dobili po Jovanu, Luki, Marku i Mateju, apostolima i jevanđelistima (autorima četiri kanonska jevanđelja).

- Dok sam bila trudna, sa suprugom sam išla u veliku svetinju, naš manastir Krka. Tada smo monahu rekli da nosim četiri dečaka i on nam je dao blagoslov da nam deca nose imena po četiri apostola. Nama su se, takođe, mnogo svidela jer su to imena sa jakom simbolikom - otkrila nam je Milana Petrović.

Priča o dolasku četvorki na svet odjeknula je širom regiona, nije bilo medija koji o tome nije izvestio, jer verovatnoća da se rode je jedan u pola miliona porođaja, a začetih prirodnim putem još je ređi. Njihovim dolaskom oduševljeni su svi, a privlače i pažnju slučajnih prolaznika.

- Svi su presrećni, naša porodica posebno. Kada šetamo gradom i nama nepoznati ljudi, slučajni prolaznici nas neretko zaustavljaju da nam čestitaju i da nam iskažu svoje oduševljenje. Uglavnom nas pitaju kako sve postižemo i da oni jedva stižu da ispune sve obaveze i sa jednim ili dva deteta, a kamoli sa petoro - kazuje nam Milana.

Milana Petrović
foto: Privatna Arhiva

Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Ljubljani, gde se Milana porodila, odmah posle porođaja na svom zvaničnom fejsbuk-nalogu napisali su:

- Osim rođenja četvorki, što je izuzetno retko, uspešan porod i porođaj su još ređi, pa ne čudi što su u Banjaluci, odakle dolazi porodica Petrović, događaj označili kao pravo čudo.

A, čuda postoje. Jedno takvo, kako Petrovići kažu, Božje čudo desilo se baš njima na pravoslavnu Novu godinu. Dečačići su rođeni carskim rezom u 31. nedelji trudnoće. Matej je imao 1.450 grama, Luka tek 1.030, Marko 1.420, a Jovan 1.280. Neko vreme morali su da budu i u inkubatoru. Sada stasavaju u toplom roditeljskom gnezdu i uz ništa manje budno oko starijeg brata Konstantina.

Milana Petrović je otkrila da je njihova magična priča počela pre gotovo deceniju i po kada su se ona i Nemanja upoznali.

- Suprug i ja smo se upoznali još 2010. godine. Išli smo u isti razred u srednjoj školi, a dve godine posle završetka srednjoškolskog obrazovanja počeli smo da se zabavljamo. Venčali smo se 2018 - priča nam Milana.

Milana Petrović
foto: Privatna Arhiva

Konstantin, njihov prvenac i prva roditeljska radost rodio se pre pet godina. Ni slutili nisu da će Milanina sledeća trudnoća biti blagoslovena sa četiri bebe.

PRIVUKLI PAŽNJU

Neprekidno nas zovu

Vest o rođenju četvorice Petrovića odjeknula je regionom. Srećnim roditeljima čestitke sa iskrenim, najboljim željama za budućnost, stizale su sa svih strana, od znanih i od neznanih.

- Zaista nismo očekivali ovoliku medijsku pažnju. Na neki način nam godi, ali je i veliko opterećenje, jer nas sada novinari stalno zovu, pitaju, nemamo vremena da se posvetimo sami sebi i svojoj porodici - ispričao je ranije Nemanja Petrović.

Kako su reagovali na vest da će postati roditelji četvorki, naša sagovornica kaže:

- Bili smo jako iznenađeni. Nismo mogli da verujemo da je to uopšte moguće, a kamoli da se nama dešava. Po dolasku kući, kada smo sredili sve utiske i misli, shvatili smo da je to veliki Božji dar i bili smo presrećni - govori nam Milana.

- Znate, i doktori su, takođe, bili, pa malo je reći iznenađeni, kako u Banjaluci tako i ovde u Sloveniji. Još se sećam koliko je doktor u Banjaluci bio šokiran kad je utvrdio da nosim četiri bebe.

Njihovom dolasku u grad na Vrbasu svi se raduju i nestrpljivo ih iščekuju. Isto toliko, povratak u svoju Banjaluku neizmerna je sreća i za Petroviće.

- Verujemo da ćemo se u Banjaluci videti polovinom leta - kaže Milana.

Kurir.rs/ Novosti/ S.Đ.

Bonus video:

03:08

DVE BEBE ROĐENE SEKUND NAKON PONOĆI! Hitna pomoć imala 130 poziva: Oboreni pešaci i povrede od petardi, dr Jeftić dala upozorenje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track