SNIMAK VOŽNJE ŠOKIRAO NAROD: Devojčica (8) stoji na sedištu, a krov na vozilu spušten! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

OPASNO

SNIMAK VOŽNJE ŠOKIRAO NAROD: Devojčica (8) stoji na sedištu, a krov na vozilu spušten! (FOTO)

Društvo -

Pojedini roditelji u Srbiji rizikuju živote svoje dece tokom vožnje!

Nekima od njih u naviku je prešlo da svoje mališane voze nebezbedno u automobilima - na prednjem ili zadnjem sedištu bez vezanog pojasa, ili u krilu.

Međutim, jedan snimak koji ja objavljen na storiju Instagram stranice "grupa_kkbops" šokirala je ljude, ali i prolaznike.

Naime, na snimku se može videti devojčica koja se vozi tako što stoji na sedištu, dok je na automobilu spušten krov.

- Dete ima nekih osam godina. Ovako je voze svakog dana, inače dete je znalo da bude iza skroz nagnuto, da li je ovo normalno? Dete stoji na sedištu kao što se vidi na snimku. Ne daj bože da se naglo zakoči, dete bi ispalo, daleko bilo - navodi se u opisu snimka.

nebezbedna vožnja dece
foto: Printscreen Instagram grupa_kkbops

Ranije je direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović naveo da takvo ponašanje nije retkost za naše društvo, te da takvi primeri najbolje pokazuju koliko smo neobrazovani u saobraćajnom smislu.

- Niko ne voli dete više od roditelja, a sa druge strane vidimo kako neki čine nešto što je jako opasno po decu. To je kao da uzmeš dete i staviš ga malo u kavez sa tigrom da ga slikaš, pa ga izvučeš. Roditelj obožava svoje dete, život bi mu dao, a ugrožava mu život - rekao je tada Okanović za Kurir.

Damir Okanović
Damir Okanovićfoto: Ana Paunković

Dodao je da zapravo roditelji nisu svesni posledica takvih postupaka.

- Ti roditelji nisu u školi učeni zašto je važno da se deca voze na propisan način, niko ga tome nije naučio u auto-školi, nije to obrazovanje dobio od roditelja i stiže rezultat - majka koja bi dala sve za svoje dete, a ponaša se užasno. Jedan od problema je i što se to radi zarad lajkova, a drugi problem je što se ti lajkovi i dobijaju. Kad takvo ponašanje bude nailazilo na društveni prezir, neće dobijati lajkove, što kod nas još nije slučaj - rekao je ranije Okanović.

Brojke

20.000-40.000 dinara iznosi kazna za prevoz deteta u krilu na prednjem sedištu

100.000-120.000 dinara ili 15 dana zatvora je kazna za prevoz deteta na mestu koje nije predviđeno za sedenje

Kurir je ranije pisao o roditeljima koji tokom nebezbedne vožnje decu snimaju, postavljaju im neka pitanja, a sve kako bi deca bila duhovita, potom te snimke plasiraju na društvene mreže, a sve kako bi dobili što više pregleda i lajkova.

Podsetimo, kazne za nepropisnu i nebezbednu vožnju dece u vozilima kreću se od 10.000 do 120.000 dinara, u zavisnosti od situacije.

Bonus video:

01:25

AUTO SEDIŠTE NIJE NAMENJENO SAMO ZA DECU! Profesor upozorava šta se mora znati o BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track