IDIOTIZAM: Otac stavio dete da vozi! Mogao ga je ubiti!
Foto: Printscreen

NENORMALNO: Ovaj potez je definitivno za robiju

IDIOTIZAM: Otac stavio dete da vozi! Mogao ga je ubiti!

Društvo -

Evo, vozi sama. Dobro je, dobro je, op, polako, čuje se kako otac govori devojčici dok jure auto-putem, a žena sve snima i smeje se. Snimak postavili na Fejsbuk

Video-snimak postavljen na Fejsbuku na kome devojčica starosti oko dve godine na auto-putu upravlja automobilom iz krila svog oca, dok se čuje majčin smeh, izazvao je lavinu oštrih komentara.

Potez roditelja se u najmanju ruku može nazvati idiotizmom. Ugrozili su život deteta, svoj život, ali i živote ostalih učesnika u saobraćaju.

- Evo, vozi sama. Dobro je, dobro je, op, polako... - čuje se kako govori otac i sklanja svoje ruke, dok se čuje smeh žene suvozača koja sve to snima.

foto: Dragana Udovičić

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da otac deteta očigledno nije svestan opasnosti.

- U ovakvoj situaciji, da se bilo šta nepredviđeno u saobraćaju desilo, dete bi bilo to koje bi među prvima nastradalo. Ovo je izuzetno opasno iz više razloga. Automobil koji se vidi na snimku ima vazdušni jastuk koji se ispaljuje brzinom od 330 kilometara na sat pravo ka telu putnika. Da je jastuk iz bilo kog razloga bio aktiviran, gotovo bi sigurno ubio bi dete! - priča Okanović, šokiran idejom oca da uradi ovako nešto.

foto: Printscreen

Upućuje i na to da je direktna opasnost po dete i sam volan.

- Bilo kakav sudar u ovakvom trenutku bio bi takođe opasan po dete zbog volana ispred koga se nalazi. Pošto je jako blizu volana prilikom sudara, dete bi u manjoj brzini zadobilo teške telesne povrede, a u većoj bi, a to je preko 30 kilometra na sat, nastradalo. Treba znati da je udarac brzinom od 40 kilometara na sat kao pad sa drugog sprata. Pored toga, moglo je da se desi da zbog samog deteta vozač izgubi kontrolu nad vozilom i da izazove nesreću. Nažalost, i u toj situaciji dete bi gotovo sigurno stradalo jer nije u bezbednom položaju, odnosno u sedištu za decu njenog uzrasta.

Okanović ističe da vozač koji u krilima drži dete sporije reaguje.

- Automobil pri brzini od oko 80 kilometara na sat prelazi 22 metra u sekundi, što znači da ako dođe do toga da mora naglo da se koči, umesto da se vozilo zaustavi, zakasnela reakcija bi izazvala kasnije zaustavljanje od neophodnog.

foto: Printscreen

Pored svega navedenog, Okanović naglašava da se na ovaj način dete pogrešno vaspitava i da, pored policije, u ovom slučaju treba da reaguje i Centar za socijalni rad.

foto: Printscreen

Slovo zakona

KAZNA 1.000 EVRA I ODUZIMANJE VOZAČKE

Damir Okanović ističe da je po novom zakonu, koji stupa na snagu od utorka, kazna za vozača koji drži dete u krilu između 100.000 i 120.000 dinara, osam meseci zabrane upravljanja vozilom i 14 poena.

ŠTA JE MOGLO DA SE DESI

- aktivacija vazdušnog jastuka ubila bi dete

- vozač je mogao da izgubi kontrolu nad vozilom i izazove tragediju

- vozač koji ima dete u krilu sporije reaguje, što može da izazove nesreću

Kurir / Jelena Rafailović

Foto: Dragana Udovičić, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SNIMAK KOJI JE ŠOKIRAO SRBIJU: Otac dao detetu volan da VOZI nasred auto-puta i sve vreme SE SMEJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track