STIŽE NOVA OBAVEZNA VAKCINA U SRBIJU Ministar Lončar: Sva deca će morati da se vakcinišu
Foto: Dragana Udovičić

STIŽE NOVA OBAVEZNA VAKCINA U SRBIJU Ministar Lončar: Sva deca će morati da se vakcinišu

Društvo -

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je večeras da je povećan broj vaksinisanih u poslednje vreme, ali da to ne znači da je problem rešen i da treba da se opustimo već da sva deca moraju da se vakcinišu.

"Desilo se ono što smo upozoravali - da ako ne budemo odgovorni i ako ne budemo vakcinisali decu - da ćemo imati mnogo obolelih i na žalost imati i žrtve - u 21. veku došli smo do toga. Mislim da je vreme da se svi opamete - da mi drugačije iz ovog problerma ne možemo da izađemo ako ne postignemo nivo vakcinacije koji je neophodan", rekao je Lončar.

On je napomenuo da je do sada podneto 1.256 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu, kao i da je doneto prvih 55 osuđujućih presuda.

Podsećajući da deca ne mogu da se upišu ni u školu ni u vrtić ako nemaju potvrdu o vakcinaciji, ministar je istkakao da "moramo da budemo odgovorni prema svoj deci u Srbiji".

On je istakao da u domovina zdravlja ima dovoljno svih vakcina i pojasnio da su OPV vakcine kojima je 29. marta isticao je rok trajanja tog dana povučene iz upotrebe, a da su 30. marta stigle nove količine u roku trajanja, i da mogu nesmetano da se daju.

"Ali da ne bismo zavisili od velikih proizvođača ulažemo sve napore da Torlak osposobimo. Sigurno je sposoban da uradi najbolje vakcine na svetu.Ove godine smo uložili dva miliona evra, uložićemo 40 miliona evra, to je naš princip. Dok sam na ovom mestu i imam podršku Aleksandra Vučića radićemo na tome da ne zavisimo od drugih", istakao je Lončar.

Prema njegovim rečima, od ponedeljka će krenuti i vakcinacija dece protiv bakterije pneumokoka, pošto je uvezeno 165.000 doza, koje su raspoređene u domove zdravlja.

Za bebe od dva meseca obavezne su tri doze, a sve ide o trošku države, napomenuo je.

"Naši građani treba da znaju da svake godine 1.6 miliona ljudi umre od ove bakterije koja izaziva upalu pluća, mahom kod dece mlađe od pet godina" naglasio je Lončar.

Kako je rekao, ni Hrvatska, ni Bosna, Crna Gora, Makodonija, ni Rumunija još nemaju tu vakcinu u obaveznoj primeni.

"Tako da se vidi koliko razmišljamo o našoj deci", zaključio je ministar.

(Kurir.rs/Tanjug Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja