ANĐELA JE PALA U KOMU, MAJKA JE ODVELA U BOLNICU I NESTALA: Sudbina devojčice koja je sreću našla u hraniteljskoj porodici
Foto: Nenad Kostić

Sudbine

ANĐELA JE PALA U KOMU, MAJKA JE ODVELA U BOLNICU I NESTALA: Sudbina devojčice koja je sreću našla u hraniteljskoj porodici

Društvo -

Anđela (14) boluje od dijabetesa dva i kad je pala u komu, majka ju je odvela u bolnicu. Bila je pored nje dva dana i - otišla. Za ovih pet godina koliko je kod mene, niko iz biološke porodice nije pitao za nju!

Ovako za Kurir priča Dragica Tanasković (73) iz Udruženja hranitelja Prva kolevka iz Miloševca. Ona je hraniteljica već 35 godina i za to vreme je, pored svoje dvoje dece, odnegovala 13 mališana.

Bakina priča

- Videvši je u prihvatilištu za decu i omladinu, odmah sam je razumela i prihvatila. Tad je imala devet godina i jedva je hodala zbog šećera. Bila je jako zapuštena. Nije imala ni 10 reči u rečniku. Osnovne stvari nije znala da imenuje. S druge strane, ja sam se tad prvi put srela s dijabetesom. Nisam ništa znala o tome, ali sam išla na obuku i sad sam se izverzirala. Nas dve smo fantastičan tim. Živimo u Miloševcu. Imamo domaće životinje i zdravo se hranimo. Imamo tačan raspored kad se jede, šta se jede, kad se uči, kad je fizička aktivnost... Tako smo i uspele da šećer dovedemo pod kontrolu, u "Tiršovoj" su se čudili koliko su dobri rezultati - priča Dragica, dok Anđela Lukač kaže da mnogo voli svoju "baku".

Koliki je značaj hranitelja za mališane koji nisu imali srećan početak i napustili su biološki roditelji, istaknuto je juče na proslavi Dana porodice, koju su organizovali Udruženje hranitelja Beograd i Prva kolevka iz Miloševca.

Edukacija

U Srbiji je trenutno više od 6.500 dece do 18 godina i preko 1.300 mladih od 18 do 26 godina zbrinuto kroz hraniteljske porodice, što je ogroman napredak u odnosu na ranije godine, istakla je na skupu dr Marina Vidojević, v. d. pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Ministarstvo kontinuirano radi na unapređenju sistema hraniteljstva kroz različite programe i projekte kako bi se obezbedili bolji uslovi za decu i hranitelje. Takođe, radimo na edukaciji i podršci hraniteljima jer smo svesni koliko je njihov zadatak značajan i odgovoran - istakla je na skupu, dok je Danijela Spajić, v. d. direktora Centra za porodični smeštaj i usvojenje, poručila da je jučerašnji događaj samo podsticaj da se ovakva druženja i ubuduće nastave.

Sead Đorđević

I otac i majka umrli iste godine

Sead Đorđević (19) imao je samo dve godine kad je došao u hraniteljsku porodicu. Biološki roditelji su prebegli s Kosova u Mladenovac, ali su ga ubrzo nakon toga ostavili jer nisu imali uslova da ga čuvaju.

Skup Hranitelja
foto: Nenad Kostić

- Moji hraniteljski roditelji su već svoju pravu decu izveli na put i želeli su da to urade za još nekog jer su imali materijalnih mogućnosti. S njima sam živeo srećno. Prave roditelje nikad nisam upoznao jer su preminuli te iste godine kad su me ostavili - majka od raka, a otac od tuberkuloze... Ipak, stupio sam u kontakt s rođenom sestrom - kaže Sead, koji danas studira ekonomiju.

Posao hranitelja je jako lep jer ste u kontaktu s decom, ali takođe ima i svojih problema, jer deca u te porodice najčešće dolaze s traumama, kaže za Kurir Vojka Lujić, predsednica Udruženja hranitelja Beograd, koja je do sada odgajila troje dece iz hraniteljstva, kao i dvoje biološke. Kod nje je već 10 godina devojčica koju je primila kad je imala godinu dana.

Skup Hranitelja
foto: Nenad Kostić

- Ona je moja ćerka po svemu, samo što je nisam rodila. Da dete prevaziđe traume, potrebno je puno ljubavi, pažnje i podrške, ali je nagrada za to velika - kaže ona.

Skup Hranitelja
foto: Nenad Kostić

Inače, na proslavi Dana porodice deca iz hraniteljskih porodica priredila su posebne tačke i pokazala svoje talente u recitovanju, pevanju i igranju.

Bonus video:

02:44

Šta prouzrokuje komu, kako ona izgleda?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja