PAKLENA SUDBINA SESTARA ČULJAK: Preživele u jami na -27 čak 7 dana, izgubile noge, a onda se dogodilo čudo
Foto: Printscreen

Priča koja je digla celu ondašnju jugoslaviju na noge

PAKLENA SUDBINA SESTARA ČULJAK: Preživele u jami na -27 čak 7 dana, izgubile noge, a onda se dogodilo čudo

Društvo -

Zahvaljujući čistoj sreći, uspele su da prežive. Život dve sestre se drastično promenio tokom jedne noći. Nesreća koja ih je zadesila 6. januara 1985. godine, dok su bile srednjoškolke u Bogodolu, digla je celu bivšu Jugoslaviju na noge.

Te kobne zime sestre Šima i Draženka Čuljak krenule su pešice iz Bogodola, gde su živele sa bolesnim ocem i bratom, u posetu majci Radici koja je radila u Mostaru. Bura i visoki snežni nanosi sprečili su ih da pređu preko Goranaca, pa su odlučile da pešače prema Širokom Brijegu. Hodajući kroz mećavu i boreći se sa snegom, upale su u provaliju u koju se ni za najlepšeg vremena ne bi moglo sići bez planinarske opreme.

Sestre Čuljak nakon nesreće su često gostovale u emisijama i davale intervjue za novine
Sestre Čuljak nakon nesreće su često gostovale u emisijama i davale intervjue za novinefoto: Printscreen

Nisu uspele da se izvuku grebući noktima po ledu. Priljubljene jedna uz drugu, pokušavale su da se ugreju. Imale su samo pantalone i teksas jakne, dok je temperatura bila -27 stepeni. Pokušale su da se pokriju listovima knjiga, ali njihova tela tresla je groznica. Jedinu utehu nalazile su u molitvi. Beznadežno su sedam dana zvale pomoć, piše Jabuka.tv.

1 / 2 Foto: Printscreen

Čobanice su čule njihove bolne povike, ali zbog tadašnjeg aktuelnog "ukazanja u Međugorju", odlučile su da zadrže za sebe te neobične dozive.

Sedmog dana, lovci Drago, Krešo i Rade Čavar čuli su vapaje u pomoć. Okretali su se u krug, ali nisu ništa videli. Kako je mrak počeo da pada, lovci su otišli do najbližih kuća. Kada su ispričali šta su čuli i kada su to potvrdile čobanice, vratili su se na mesto odakle su dopirali povici. Spustili su konopce u provaliju i izvukli dva promrzla ženska tela.

Nisu pokazivale znakove života i hitno su prebačene u KB Mostar, a potom na VMA u Beograd. Nakon operacije, obe noge su amputirane Draženki i Šimi. Ipak, u svakoj nesreći ima i sreće, koja je bila naklonjena i Draženki i Šimi. Tokom lečenja u Beogradu, upoznale su najveće ljubavi svog života.

Šima je upoznala Milu, koji je dolazio u posetu majci, i dogodila se ljubav na prvi pogled. Draženka je upoznala Gojka, koji je doživeo tešku nesreću zbog koje su mu takođe amputirane obe noge. Šima se 1990. godine preselila u Kanadu, a Draženka je to učinila tri godine kasnije. Poslate su uspešne poslovne žene. Šima kao računovođa i profesionalni ronilac, dok je Draženka završila fakultet informatike.

Kurir/Najzena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track