MANASTIR BUKOVO – NAJHITNIJE POTREBNA POMOĆ ZA OPSTANAK: Nevreme im uništilo vinograde, šteta oko 100.000 evra
Foto: Eparhija Timočka i manastir Bukovo

MANASTIR BUKOVO – NAJHITNIJE POTREBNA POMOĆ ZA OPSTANAK: Nevreme im uništilo vinograde, šteta oko 100.000 evra

Srbija -

-Sve je uništeno. Nema više vinograda. Nevreme obralo 15 hektara. Procenjena šteta za uništene vinograde je oko 100.000 evra – počinje da govori za Kurir otac Kozma, Iguman manastira Bukovo koji se nalazi na putu Zaječar – Negotin.

Manastir Bukovo
foto: Eparhija Timočka i manastir Bukovo

Manastir Bukovo, sazidan je u XIII veku i posvećen je Svetom Ocu Nikolaju Čudotvorcu. Inače, manastir Bukovo je svetski poznat po proizvodnji najkvalitetnijih vina.

Manastir Bukovo
foto: Eparhija Timočka i manastir Bukovo

Svake godine u Londonu na takmičenju Dekanter bukovačka vina odlično prolaze. U ovom manastiru se pravi i vino za pričešćivanje za sve pravoslavne hramove u Srbiji, za crkve i manastije, ali i za eparhije u Australiji. Pravi se i rakija, likeri, tu je i med i rukotvorine monaha. Nevreme koje je pogodilo Negotin 8. na 9. ovog meseca, kiša, grad, olujni vetar, naneli su ogromne štete manastiru Bukovo koji je oko četiri kilometara udaljen od Negotina.

1 / 9 Foto: Eparhija Timočka i manastir Bukovo

- Osim vinograda, uništen je deo puta manastira, srušio se deo našeg bedema, a podrum u kome sve čuvamo, koji ima 400 kvadratnih metara toliko je bio popljavljen da smo iz njega izbacili 40 kubika blata. U podrumu su uništena vina, ambalaše, rakije, med, mašine za veš, oprema, sušara, vešernica, oprema za kuhinju i sve što u manastiru koristimo. I ta šteta se procenjuje na još 100.000 evra. Ali, hvala Bogu, obnovićemo...– kaže nam Iguman Kozma.

Velike količine novca potrebne su i za izgradnju odnešennog dela puta, kao i za deo srušenog bedema. Da bi manastir stao na noge, i ponovo počeo sa proizvodnjom vina, potrebna su ogromna sredstva i rad. Vredna bratija manastira i verni narod spremni su na danonoćne poduhvate, ali im nedostaju sredstva, a građani im mogu pomoći dobrovoljnim prilozima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track