Sprska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Vaznesenje Gospodnje ili Spasovdan, koji je ujedno i slava Beograda.

Ispred Vaznesenjske crkve u kojoj je zamišljeno da počine Sveta arhijerejska Liturgija nalazi se novinarka Kurira Ksenija Stojiljković sa sagovornikom Boškom Savić, sveštenikom.

Savić je otkrio šta će sve danas biti upriličeno:

Kurir televizija "ISPRED HRAMA ĆE PATRIJARH DATI PORUKU SRPSKOM NARODU" Sveštenik o značaju Spasovdana: Slava koja je spasila Beograd

- Mi danas imamo liturgiju, koja upravo je sada u toku, a posle liturgije će biti slavski ručak. U popodnevnim časovima će biti krstonosni hod ili litija. Litija kreće u 19 časova, ovde iz ulice Kneza Miloša, preko ulice Kralja Milana. Na slavi će biti jedno kraće zadržavanje gde će se pročitati jevanđelje i moleban, odnosno molitva za sve Beograđane i za sav srpski narod. Ono što će odlikovati ovu litiju u različitom odnosu na druge litije to je ovaj broj ruskih episkopa koji je došao kod nas. Završiće se litija ispred samog hrama, ispred hrama patrijarh će održati kratko akatist i daće pouku srpskom narodu, onu koju pretpostavljamo da će biti kraće forme. Time se završava litija ove godine i ja pozivam sve Beograđane da dođu u što većem broju da budu na samoj litiji.

Potom je detaljne obrazložio značaj Spasovdana:

- Danas se proslavlja Spasovdan, 1403. godine sveti despot Stefan Lazarević, čije mi takođe mošti imamo ovde u hramu, je uspostavio slavu Spasovdan kako bi spasao grad i kako bi uzdigao grad iz pepela. Spasovdan je za nas preobražaj i lični i preobražaj samog grada. Despot Stefan Lazarević je prepoznao Spasovdan kao način na koji treba da zaštitimo ovaj grad. Isto tako kažu za despota Stefana da je na svoj pečat stavljao lik Bogorodice. Tako da su Bogorodica i Gospod Isus Hristos bili zaštitnici ovoga grada i ostali zaštitnici ovoga grada.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir teleivizija "PREDSTAVLJAO SE KAO SVEŠTENIK, A O KOME SE RADI SAZNAO SAM KASNO!" Sektolog opisao kako je NASEO NA PREVARU lažnog crkvenog lica!