ŠUMADIJSKI OKRUG JE CENTAR MODERNE INDUSTRIJE! Ministarka: Očekujte velika ulaganja države, MDULS već uložilo više stotina miliona
Foto: MDULS/Tamara Mladenović

Jelena Žarić Kovačević u Kragujevcu

ŠUMADIJSKI OKRUG JE CENTAR MODERNE INDUSTRIJE! Ministarka: Očekujte velika ulaganja države, MDULS već uložilo više stotina miliona

Društvo -

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević sastala se danas u Kragujevcu, u sedištu Šumadijskog upravnog okruga, sa načelnicom okruga Biljanom Ilić Stošić, gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem i predsednicima opština iz Šumadijskog upravnog okruga.

Jelena Žarić Kovačević sa predsednicima opštima i gradonačelnikom
Jelena Žarić Kovačević sa predsednicima opštima i gradonačelnikomfoto: MDULS/Tamara Mladenović

Ona je istakla da je Kragujevac industrijski centar Šumadijskog upravnog okruga i da su oko njega koncentrisane sve lokalne samouprave koje su ga prepoznale kao katalizatora ubrzanog razvoja u ovom delu Srbije.

Ujedno, ona je pozvala opštine sa područja da međusobno sarađuju i da se udružuju u različitim oblastima kako bi ostvarile još bolje rezultate, ističući da je ministarstvo siguran partner opštinama i gradovima na putu ispunjenja vizije i stvaranja boljih uslova za život građana.

- Više stotina miliona dinara je MDULS do sada uložilo u Šumadijski upravni okrug. U Topoli trenutno gradimo dečje igralište i teretanu na otvorenom što smo podržali sa više od 20 miliona dinara, dok smo prošle godine u ovoj opštini unapredili javnu rasvetu. Tri godine za redom smo finansirali održavanje etno sajmova, a 2023. godine smo zajednički završili rekonstrukciju fiskulturne sale srednje škole "Kralj Petar Prvi" u čiju obnovu je MDULS uložilo 28 miliona dinara. Takođe, u opštini Lapovo ove godine renoviramo prostor za vatrogasnu službi - rekla je ministarka Žarić Kovačević.

Ministarkina poseta zainteresovala medije
Ministarkina poseta zainteresovala medijefoto: MDULS/Tamara Mladenović

Ona je dodala da je MDULS nedavno pomoglo da se u Batočini modernizuje mreža javnog osvetljenja. Osvrnula se i na to da u Aranđelovcu od 2021. godine funkcioniše jedinstveno upravno, a da u Rači ono radi već godinama. Kako je rekla, u Kniću je ministarstvo pomoglo prvu fazu adaptacije Doma kulture, a u Rači je prošle godine modernizovan rad lokalnog parlamenta uvođenjem sistema za elektronsko vođenje sednica.

Ministarka je poručila i da Kragujevac u narednom periodu očekuju velika ulaganja države, istakavši da je prema Vladinom planu "Skok u budućnost" predviđeno da se investira u infrastrukturu, kao i izgradnju Univerzitetskog-kliničkog centra Kragujevac.

Na sastanku su izneti planovi i ideje
Na sastanku su izneti planovi i idejefoto: MDULS/Tamara Mladenović

Pored ministra državne uprave i lokalne samouprave Jelene Žarić Kovačević, načelnika UO Biljane Ilić Stošić i gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, sastanku u sedištu Šumadijskog upravnog okruga danas su prisustvovali i Branko Radosavljević, predsednik opštine Rača, Nevena Irić, zamenik predsednika opštine Aranđelovac, Boban Miličić, predsednik opštine Lapovo, Dejan Aranđelović, predsednik opštine Batočine, Dragan Jovanović, predsednik SO Topola i Srećko Ilić, predsednik opštine Knić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track