Najnovije vesti

Posle 9. oktobra za srpsko državljanstvo 15.000 dinara

Posle 9. oktobra za srpsko državljanstvo 15.000 dinara

Društvo
9. oktobra ističe rok za podnošenje zahteva za upis u evidencije državljanstva Srbije, "odnosno prestaju da važe lakši uslovi za sticanje državljanstva za građane sa prijavljenim prebivalištem u Republici

BEOGRAD - Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na građane koji imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji i žele da dobiju srpsko državljanstvo da do 9. oktobra podnesu zahtev za sticanje državljanstva kako bi to mogli da ostvare po lakšoj proceduri i jeftinije.

MUP-a navodi da 9. oktobra ističe rok za podnošenje zahteva za upis u evidencije državljanstva Srbije, "odnosno prestaju da važe lakši uslovi za sticanje državljanstva za građane sa prijavljenim prebivalištem u Republici".

"Apelujemo na građane da iskoriste ovaj rok i da podnesu zahtev za sticanje državljanstva, kako bi stekli državljanstvo po jednostavnijoj proceduri", navodi se u obaveštenju, objavljenom na Internet stranici MUP-a.

Prema Zakonu o državljanstvu, državljaninom Srbije smatra se i državljanin SFRJ koji na dan 27. februara 2005. ima državljanstvo druge republike ranije SFRJ, odnosno državljanstvo druge države nastale na teritoriji SFRJ.

Prema tom pravnom aktu, da bi neko bio državljanin Srbije trebalo je da ima i prijavljeno prebivalište na teritorij Srbije u trajanju od najmanje devet godina. Crnogorski državljanin, koji je 3. juna 2006. imao prijavljeno prebivalište na teritorij Srbije, ako podnese pisani izjavu da se smatra državljaninom Srbije i zahtev za upis u evidenciju državljana Republike to je i postajao.

"Izvestan broj građana iz ove kategorije, koji žive na teritoriji Republike Srbije, svoj državljanski status još nije rešio", objašnjava se u obaveštenju MUP-a. Posle ovog datuma građani koji ne budu podneli zahtev za sticanje državljanstva tretiraće se kao stranci, a ukoliko i onda žele srpsko državljanstvo moraće da za takse plate mnogo veće sume nego sada.

Na građane se apeluje da iskoriste ovaj rok i da policijskim stanicama na čijim teritorijama imaju prijavljeno prebivalište podnesu zahtev za sticanje državljanstva za koji je propisana taksa od 1.910 dinara. Ukoliko ne podnesu zahtev, naći će se u situaciji da ne mogu ostvariti pravo na ličnu kartu, putnu ispravu, niti će moći da ostvaruju neko drugo građansko pravo, iako imaju prijavljeno prebivalište i izdatu ličnu kartu.

Posle 9. oktobra građani će moći da podnose zahteve pod drugim zakonskim osnovima, uz složeniji postupak koji zahteva strože uslove i duže traje, a "pri čemu je iznos takse 15.280 dinara".

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...