Sve spremno za grejnu sezonu

Sve spremno za grejnu sezonu

Društvo -
Radijatori će uglavnom biti topli danas, posle obavljenih odgovarajućih tehničkih priprema

BEOGRAD - U gradskim toplanama u Srbiji je sve spremno za predstojeću grejne sezone koja će uglavnom početi danas posle obavljenih odgovarajućih tehničkih priprema.

Za početak grejne sezone su se, uglavnom, pripremili i trgovci "čvrstim" ogrevom koji su, kako je rečeno u više gradova u Srbiji na stovarištima uglja i drva, uspeli da obezbede dovoljne količine skoro svih tipova tih energenata.

Zamenik direktora Gradske toplane u Nišu Milan Ogrizović rekao je da je sve spremno za predstojeću grejnu sezonu, a da će uključivanje izvora toplote zavisiti od spoljne temperature. Direktor preduzeća Subotička toplana Pero Rikić je izjavio da se sa "toplim probama" i grejanjem oko 10.500 objekata krenulo četiri dana ranije, pošto su se za to stvorili vremenski uslovi, 11. oktobra, jer je prethodno temperatura tri dana zaredom u 21 čas bila niža od 12 stepeni Celzijusovih. Od danas će u pojedinim gradovima važiti i ranije usvojene nove cene za centralno grejanje javnih preduzeća.

U nekim gradovima su rukovodstva toplana uputila zahtev lokalnim upravama za povećanje cene grejanja. Direktor Rikić iz "Subotičke toplane" je, međutim, kazao da to preduzeće za sada, nije zatražilo poskupljenje usluga. U Kosovskoj Mitrovici, u kojoj je sve spremno za početak grejne sezone, cena ogrevnih drva je na prošlogodišnjem nivou. Dok će više od 18.000 korisnika daljinskog grejanja u Kragujevcu će danas imati tople radijatore, domaćinstva koja se greju na ugalj i kupuju taj energent uglavnom na džakove, moraju da čekaju na njegovu isporuku budući da ga nema dovoljno u prodaji.

U Zrenjaninu je ovogodišnja računica pokazuje da je čvrsto gorivo isplativije od korišćenja prirodnog gasa, što potvrđuje prodaja na stovarištima i pijacama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track