Odnosi Srbije i Nemačke: Da li ste znali da...

Odnosi Srbije i Nemačke: Da li ste znali da...

Društvo -
Car Fridrih Barbarosa
Car Fridrih Barbarosa

♦ Prvi diplomatski odnosi između Srbije i Nemačke uspostavljeni su pre 820 godina, kada se car Fridrih Barbarosa na jednom od krstaških pohoda susreo sa osnivačem srpske dinastije, Stefanom Nemanjom.

Car Dušan je na svom dvoru imao pripadnike nemačkih plemićkih porodica kao vitezove od poverenja. Među njima je bio vitez Palman, uz još 300 veoma uglednih Nemaca.

Gete
Gete

♦ Samo između 1719. i 1721. nekoliko stotina Nemaca iz oblasti Pfalc doselilo se u okolinu Beograda, i to na Dorćol, u Mirijevo (Marijen-Nebel), Slance, Smederevo, Grocku, Ostružnicu (Osterbah), na Avalu i u Jagodinu.

♦ Prvi gastarbajteri: Posle Berlinskog kongresa došlo je do uspostavljanja zvaničnih odnosa između Srbije i Nemačke (međudržavni ugovori, otvaranje konzulata, trgovina, investicije nemačkog kapitala u rudarstvo). Pored industrijalaca u službu srpske države stavili su se i brojni radnici iz Nemačke.♦ Nemačka škola: Dokaz za veliku nemačku koloniju u Srbiji je i činjenica da je još 1829. Pavle Verner, nemački učitelj, dobio dozvolu da vodi nemačku privatnu školu.♦ Odlikovanja: Jakob Grim je 1849. zbog „njegove učenosti i zasluga“ postao dopisni član Družestva srbske slovesnosti. Prema preporuci Grima i uz lični angažman Fon Humbolta, Vuk Stefanović Karadžić dobija carski orden i postaje član Pruske akademije nauka.♦ Prema arhivskim dokumentima nemačkih univerziteta, od 1885. do 1914. čak 110 Srba doktoriralo je u Nemačkoj.

Pavle Jurišić Šturm
Pavle Jurišić Šturm

♦ Slučaj Paula Šturma, alijas Pavla Jurišića: Paul Šturm bio je u Pruskoj u istoj generaciji vojne akademije sa Avgustom fon Makenzenom. Čin potporučnika dobili su istoga dana. Po dolasku u Srbiju i ulasku u srpsku vojsku Paul uzima ime Pavle Jurišić i u Prvom svetskom ratu postaje jedan od značajnijih srpskih vojskovođa.♦ Neki istaknuti Nemci koji su govorili srpski: Jakob Grim, Vilhelm fon Humbolt, Johan Volfgang fon Gete kao i nemačka pesnikinja Tereza Albertina Lujza fon Jakob (Talvi).Priredila prof. dr Gabrijela Šubert

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track