Vladika Irinej: Lavrentije, nema priznanja Makedonske crkve!

Vladika Irinej: Lavrentije, nema priznanja Makedonske crkve!

Društvo -
Prinuđen sam da mu se obratim ponovo (iterum), i to javno, podstaknut njegovom krajnje nepromišljenom, neozbiljnom i crkveno-kanonski neprihvatljivom izjavom da naša Crkva treba da dâ nezavisnost ili autokefalnost takozvanoj Makedonskoj crkvi, naveo je episkop Irinej

BEOGRAD - Portparol Srpske pravoslavne crkve, episkop bački Irinej, kritikovao je episkopa šabačkog Lavrentija zbog njegove izjave da SPC treba da da autokefalnost nepriznatoj Makedonskoj pravoslavnoj crkvi.

"Prinuđen sam da mu se obratim ponovo (iterum), i to javno, podstaknut njegovom krajnje nepromišljenom, neozbiljnom i crkveno-kanonski neprihvatljivom izjavom da naša Crkva treba da dâ nezavisnost ili autokefalnost takozvanoj Makedonskoj crkvi", naveo je episkop Irinej.

U saopštenju koje je medijima dostavila Informativna služba Eparhije bačke, episkop Irinej je naveo da "znači, po lavrentijevskoj logici, jedan crkvorazbijački puč, antisaborski i antisaborni akt samoproglašenja, izvršen uz aktivno učešće i podršku svetovne, pritom bezbožničke i anticrkvene vlasti, treba prosto-naprosto priznati".

"Bezakonje treba proglasiti zakonitošću, raskolništvo crkvenošću, mržnju ljubavlju, zlo dobrom", dodao je episkop Irinej.

On postavlja pitanje kuda bi nas to odvelo, šta bi ostalo od Crkve i njenog bogoustanovljenog poretka i ima li u istoriji Crkve ijednog primera za takvu metodologiju rešavanja kanonskih pitanja?

"Da li su i sve pomesne pravoslavne crkve u zabludi - ili "nezrele", kako vele vođe raskola u Skoplju - zato što, solidarno sa SPC, ne priznaju samoproglašenu autokefaliju i odbijaju kanonsko opštenje sa raskolnicima?", pita episkop Iriej.

Episkop Irinej navodi da je duboko uveren da, osim episkopa Lavrentija, niko ne bi predložio tako nešto, i da se nada da će i on u međuvremenu promisliti, a možda ponešto iz eklisiologije i kanonskog prava i pročitati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track