Strane banke iznele iz Srbije 1,1 milijardu evra!

Hoće li im neko stati na put

Strane banke iznele iz Srbije 1,1 milijardu evra!

Društvo -
U prvih osam meseci banke su iz Srbije odnele više novca nego što su unele, a razlika je neverovatnih 465 miliona evra

BEOGRAD - Bežanija.U prvih osam meseci banke su iz Srbije iznele više novca nego što su unele, a razlika je neverovatnih 465 miliona evra. Pitanje je da li će na kraju godine oboriti i neslavni rekord iz 2011, kad je razlika bila 710 miliona evra.Kako tvrde stručnjaci, nije reč o iznošenju profita i depozita lokalnih filijala stranih banaka, već, navodno, o uvećanoj otplati kredita koje su uzimale same banke ili naše firme preko ovih banaka u inostranstvu. To potvrđuje i ekonomista Miroslav Marinković, koji navodi da je reč o redovnom servisiranju dospelih rata po osnovu kredita odobrenih prethodnih godina, najviše iz Italije, Austrije i Grčke.Ipak, iznenađuje da je bilans finansijskih transakcija banaka negativan u prošloj i ovoj godini, a bio je stalno pozitivan od 2000. godine. Deo objašnjenja daje i Marinković, koji priznaje da je u prvom kvartalu ove godine zaustavljen trend smanjenja ukupne izloženosti evropskih banaka prema Srbiji. On navodi da je razlog negativnog efekta i transfer sredstava matica inicijalno deponovanih prethodnih godina.- Ključno pitanje za NBS je kako regulatorna tela pomenute tri zemlje procenjuju rizik Srbije. Ako ga ocene loše, mogu tražiti veća obezbeđenja od matica banaka, što bi smanjilo njihove plasmane ovde - upozorava on.Vladan Marković, predsednik Izvršnog odbora Findomestik banke, negira za Kurir da banke izvlače novac. On kaže da je to lako proverljivo kad se uporedi kako se kretao kapital banaka, koji je stalno rastao. Međutim, Marković je potvrdio da ne postoji spremnost matica da nastave da finansiraju svoje ćerke banke u Srbiji, a kao objašnjenje za minus u prilivu i odlivu novca on navodi da je moguće da je reč o vraćanju kredita uzetih prethodnih godina.- Moguće je da se odliv nije smanjio, ali jeste priliv, pa se javlja razlika - dodaje on.

Ojadili nas za dve godineGodina razlika između unetih i iznetih para2007. +166 miliona evra2008. +155 miliona evra2009. +869 miliona evra2010. +659 miliona evra2011. -710 miliona evra2012. -465 miliona evra (I-VIII)*zbirni podatak na kraju godine

Zdravković: Proveriti šta su radile bankeEkonomista Miroslav Zdravković kaže da bi trebalo proveriti odakle manjak od oko 400 miliona evra i dodaje da je njemu sumnjivo i to što su u julu banke u Srbiji dale kredite maticama u inostranstvu u iznosu od 56,9 miliona evra, a obično su dosad mesečno odobravale samo po nekoliko miliona evra.- To se vodi kao davanje kredita jedne banke drugoj, ali u stvari je iznošenje novca - ističe Zdravković.

NBS: Nema dobrih projekataU NBS kažu da su od početka godine depoziti banaka na računima u inostranstvu povećani za 243 miliona evra. „Standard & purs“ ne navodi „iznošenje para“ jer takva mogućnost ne postoji, a iznos od „oko 600 miliona evra“ je posledica toga da su banke povlačile obavezne rezerve u devizama od NBS, pa su trenutno povećale stanje na računima u inostranstvu.- Problem je što nema dobrih projekata u Srbiji za kreditiranje iz inostranstva - navode u NBS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track