BEDA: Živimo od dva hleba nedeljno

Tragičan život u Medveđi

BEDA: Živimo od dva hleba nedeljno

Društvo -
U kući od blata i bez prozora živi četvoročlana porodica. Zoran je nepokretan, Svetlani se iskrivila kičma od teškog rada, a jedan sin im je dete sa posebnim potrebama

MEDVEĐA - Bolest i tuga.Porodica Zlatković od četiri člana ima tri bolesnika sa ozbiljnim dijagnozama. Otac Zoran, majka Svetlana i dva blizanca Dušan i Jovan žive u nakrivljenoj kući od blata, na nekim prostorijama nema vrata i prozora. Čekajući zimu bez dovoljno ogreva i sa dva hleba nedeljno, koje dobijaju od Narodne kuhinje.- Muka mi je više od života. Digla bih ruku na sebe. Bolovi u kičmi su nepodnošljivi. Zbog njih skoro svakodnevno primam injekcije, ali pomislim na obolelog supruga i dete, potrebna sam im pa trpim. Sirotinja je do boga. Nas četvoro preživljavamo od moje invalidske penzije i socijalne pomoći, nešto preko desetak hiljada. Na znam šta ću pre, za hleb ili lekove. Meni je iskrivljena kičma, povila me i obara s nogu. Suprug ne može da radi, otkazale mu noge - kroz suze priča Svetlana Doderović (49), pokušavajući da ustane sa stolice pred kućom gde se greje na jesenjem suncu jer vatre u sobi nema. Kaže da od dva četrnaestogodišnja blizanca koja imaju „jedan uči i trudi se, a drugi je dete sa posebnim potrebama.“- Još i teško diše pa koristi pumpicu. Trudi se i on, ali jedva da je naučio da piše. Mučno mi je da sve ovo gledam - plačući priča Svetlana.Ona i Zoran Zlatković (48) žive u vanbračnoj zajednici petnaest godina. Radili su kao nadničari dok ih bolest nije pritisla. Sada ni to ne mogu.Zoran je dva puta operisao butnu kost, a uskoro mora na treću operaciju.- Materijal za operaciju i lekovi koštaće bar pedesetak hiljada dinara jer ih Klinički centar nema. Mi taj novac nemamo. Ako pak ne ode, ostaće nepokretan, bez noge koja mu je sada sva u šipkama i šrafovima. I tek onda smo propali. Nisam imala izbora pa sam odlučila da preko vašeg lista kumim ljude dobre volje koji bi nam pomogli - jada se Svetlana, jedva se držeći na iskrivljenim nogama.

Opština: Nisu jediniSlobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa, kaže da se i oni trude da pomognu nesrećnoj porodici.- Nažalost, nisu oni jedini u ovom kraju, a opština je siromašna. Gotovog novca za Zoranovu operaciju teško je naći. Ali neki dan sam dao nalog da im se obezbede prozori za kuću i pet kubika drva za ogrev. Najteže je što niko od njih nije zdrav i sposoban da privređuje - priča Drašković.Pomozimo im!Iako se Svetlana Doderović jedva kreće i skrhana je nemaštinom i bolešću, u duši je borac. Želja joj je, kaže, da supruga podigne na noge i decu izvede na put, pa se ne stidi da zamoli one koji su imućniji da pomognu. Nemaju žiro račun za novčanu pomoć, ali ko može i želi da pomogne, s ovom porodicom može kontaktirati na telefon 016/892-053.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track