SKANDAL: Đake terali da slave katolički praznik?!

U Subotici

SKANDAL: Đake terali da slave katolički praznik?!

Društvo -
Učenici OŠ „10. oktobar“ sa fenjerima i svećama posle nastave šetali oko škole u čast Svetog Martina. Roditelji tvrde da nisu obavešteni o proslavi

BEOGRAD - Zloupotreba?!Učenici prvog i drugog razreda Osnovne Škole „10. oktobar“ iz Subotice u petak po podne učestvovali su u procesiji posvećenoj Svetom Martinu! Sa fenjerima i svećama u rukama đaci su šetali oko škole u čast tog rimokatoličkog sveca, što je naljutilo roditelje dece pravoslavne veroispovesti koji o tome nisu bili obavešteni.- Učenicima koji učestvuju u dvojezičnoj nastavi i koji idu u školu pre podne rečeno je da u 17 časova moraju da dođu ponovo u školu zbog praznika Svetog Martina. Rečeno im je da će nositi fenjere i šetati oko škole u procesiji posvećenoj tom rimokatoličkom svecu. To je skandal i o tome smo obavestili pravoslavnu crkvu. U školi se stalno busaju i pričaju o nekoj ravnopravnosti, a ovamo pokatoličavaju decu - kaže roditelj jednog pravoslavnog učenika OŠ „10. oktobar“ iz Subotice čije je ime poznato redakciji.Direktorka škole Gizela Romić nije želela da odgovara na naša pitanja u vezi sa priredbom posvećenom Svetom Martinu.- To je narodni običaj i u njemu učestvuju učenici koji idu na dvojezičnu nastavu. Učestvovanje u proslavi nije bilo obavezno - kratka je bila Romićeva.U Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Kuriru je rečeno da nisu upoznati sa priredbom:- Skrećemo pažnju da pokrajinski sekretarijat nije nadležan za praćenje i vrednovanje nastavnih sadržaja i vannastavnih aktivnosti.

Osnovna škola „10. oktobar“
Osnovna škola „10. oktobar“

Sveti Martin
Sveti Martin

Ćirjaković: Germanizacija kroz obrazovanjeNezadovoljne roditelje đaka drugih veroispovesti koji su morali da učestvuju u proslavi praznika Sveti Martin u OŠ „10. oktobar“ u Subotici podržalo je i Udruženje „Ravnica srpska“.- Pozivamo Grad Suboticu i Ministarstvo prosvete da odustanu od štetnih programa koji opterećuju učenike i nad njima vrše eksperiment prinudne germanizacije kroz obrazovanje. Mnogi roditelji protestovali su protiv bilingvalnog sistema nastave na nemačkom jeziku i zbog toga su njihova deca trpela posledice - kaže Branko Ćirjaković, predsednik Udruženja „Ravnica srpska“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track