Cerićeva fetva: Zabranjeno klanjanje sa Zilkićem
Foto: BETA

BiH

Cerićeva fetva: Zabranjeno klanjanje sa Zilkićem

Društvo -
Adem Zilkić se lažno predstavlja i tako nanosi veliku sramotu ne samo muslimanima u Srbiji i Sandžaku, već i na celom Balkanu, reka je odlazeći reis ul ulema IZ

SARAJEVO - Odlazeći reis ul ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić izdao je danas fatvu kojom svojim sledbenicima zabranjuje da slušaju i klanjaju sa reis ul ulemom Islamske zajednice Srbije Ademom Zilkićem zato što njegov govor, kako tvrdi, pravi podele među vernicima i zato što je njegov put pogrešan.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, on od Zilkića traži da se izvini muslimanima na nanesenim duševnim bolima.

"Adem Zilkić se lažno predstavlja i tako nanosi veliku sramotu ne samo muslimanima u Srbiji i Sandžaku, već i na celom Balkanu. Zbog toga, tražim od Adema Zilkića da odmah i bezuslovno prestane sa lažnim predstavljanjem", navodi reis Cerić.

Cerić, koji u četvrtak 15. novembra odlazi sa pozicije poglavara muslimana Bošnjaka, kaže da je uveren da rad i delovanje Zilkića spada u kuransku kategoriju kojom nanosi štetu vernicima i snaži protivnike.

Zato je, kaže, koristeći se šerijatskim ovlašćenjima iz Menšure (šerijatski akt, ukaz ili ovlašćenje) i pozivajući se na Ustav Islamske zajednice u BiH i svojim ovlašćenjima doneo fatvu kojom vernicima, svojim sledbenicima, zabranjuje klanjanje namaza sa Zilkićem jer on, kako se navodi, nema vlast vrhovnog poglavara.

"Ova fatva treba da bude poruka i pouka da više nikad i nikome ne padne na pamet da radi sitnog ličnog šićara prodaje čast naše vere i odriče se prava naše slobode u korist onih koji tu našu čast i to naše pravo žele da zgaze", kaže Cerić.

Cerića će na mesto vrhovnog poglavara muslimana Bošnjaka zameniti novoizabrani reis Husein Kavazović koji je do sada obavljao funkciju tuzlanskog muftije.

Inače, u Srbiji od oktobra 2007. godine deluju dve islamske zajednice - Islamska zajednica kojom rukovodi muftija Muamer Zukorlić i Islamska zajednica Srbije na čijem čelu je Zilkić.

Zukorlićeva Islamska zajednica organjizaciono i duhovno pripada Islamskoj zajednici BiH i tamošnjeg reisa priznaju za jedinog poglavara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja