SANU obeležila svoj dan
Foto: Beta

Svečanost

SANU obeležila svoj dan

Društvo -
Akademija neće uzimati u obzir tzv. dnevnopolitičke teme, a predsednik Republike i oni koji su na vlasti odgovorni su da reše problem (Kosova). Mi možemo samo da im pomognemo, izjavio Hajdin

BEOGRAD - Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) danas je svečano obeležila svoj dan dodelom nagrada i umetničkim programom, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je akademicima da će od njih uskoro zatražiti savet o načinu rešavanja kosovskog problema."Uskoro ću da vas zamolim da se posavetujemo kako da provedemo državu i narod kroz jedno do najvećih iskušenja koje nas čeka, a to je rešavanje sudbine Kosova i Metohije. Vas, ugledne, umne i odgovorne srpske patriote, koji mogu da sagledaju uzroke i posledice. Spremajte se. Srbiji je potrebno da budete jedinstveni, da udruženi upotrebite svoje znanje i iskustvo, da imate u vidu interes značajniji od ličnog i da svoj ugled stavite u službu zemlje", rekao je Nikolić na proslavi Dana SANU.

Predsednik Srbije je istakao da će srpsko društvo zajedničkim snagama morati da nađe i odbrani rešenje najbolje za Srbiju i njene građane.

"Biti akademik, zasluženo izdvojen od nas običnih, obavezuje da sukobe ostavite, ako ne pre, a ono na ulazu u Knez Mihailovu ulicu, kako se ne bi zaljuljali stubovi i potkopavali temelji Srbije i njeno jedinstvo", poručio je Nikolić akademicima.

Nikolić je istakao da je jubilej SANU prilika da učimo od predaka kako se prepoznaju i definišu najveći nacionalni interesi i istakao da bez SANU ne bi bilo ni uspešne i moderne Srbije, da je značaj te institucije nemerljiv, a da su dostignuća njenih članova utkana u temelj civilizacije.

Predsednik SANU akademik Nikola Hajdin je novinarima posle svečanosti rekao da je Akademija spremna da pomogne državi u rešavaju društvenih problema, ali da ne može i ne želi da se bavi dnevnom politikom.

"Akademija neće uzimati u obzir takozvane dnevnopolitičke teme, a predsednik Republike i oni koji su na vlasti odgovorni su da reše problem (Kosova). Mi možemo samo da im pomognemo, ali ne možemo mi da namećemo svoju politiku, pre svega zbog toga što u Akademiji i ne postoji jedna politika. Akademija se ne bavi političkim problemima, ali svaki član Akademije može da se bavi politikom kako je njemu volja", izjavio je Hajdin.

Akademik Matija Bećković smatra da je SANU trebalo da bude pitana na početku, a ne na kraju procesa rešavanja problema Kosova i Metohije.

"Sada se čini da bi ona trebalo da podeli odgovornost za nešto za šta nje kriva. Akademija je bila mnogo "kamenovana" zbog saveta koje je davala, taman je malo iz te torbe kamenje odvađeno, a sada se bojim da će to kamenje ponovo biti vraćeno", izjavio je Bećković novinarima.Patrijarh Irinej izjavio je da će crkva nastaviti da pomaže državi u odbrani srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji i ocenio da Kosovo ne treba samo braniti, već da ga treba i odbraniti. .

U besedi povodom Dana SANU Hajdin je rekao da je Srbiji preko potreban dugoročan, strateški i ozbiljan odnos prema obrazovanju i svim njegovim segmentima, kao i da doprinos umetnosti i društveno-humanističkih nauka nije dovoljno vrednovan, u odnosu na egzaktne nauke i tehnologiju.

"Umetnost i društveno-humanističke nauke imaju merljiv doprinos u ukupnom razvoju zemlje. One unapređuju razumevanje naše i drugih kultura, prošlosti i sadašnjosti i promovišu suštinsko sagledavanje i donošenje kritičnih odluka u svim oblastima sa kojima se suočavamo", ocenio je Hajdin.

On je istakao da je uloga Akademije da na naučnim principima definiše probleme i kreira atmosferu koja će dovesti do dugoročnih kvalitetnih rešenja baziranih na činjenicama i naučnom metodu, doprinoseći izgradnji bogatijeg, socijalno izbalansiranog društva.

"Poseban značaj bi trebalo da ima transfer znanja između nauke i obrazovanja, privrede i zdravstva u cilju ostvarenja novog kvaliteta ovih delatnosti i novih rešenja za održivi razvoj i viši kvalitet života. Multidisciplinarnost i visok naučni kapacitet Akademije doprinosi kvalitetnoj, svestranoj procenei tehnološkog razvoja", naglasio je on.

U prisustvu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarka Obradovića, patrijarha Irineja i predstavnika drugih veroispovesti, kulturnih i naučnih institucija, ambasada i univerziteta, uručene su nagrade SANU za 2012. iz oblasti fizike i srodnih nauka i oblasti hemijskih, bioloških i srodnih nauka.Novoustanovljena Nagrada SANU iz oblasti fizičkih i srodnih nauka pripala je profesoru dr Milutinu Blagojeviću, a Nagrada iz oblasti hemijskih, bioloških i srodnih nauka dr Igoru Paštiju, docentu Fakulteta za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu.

Novoizabranim dopisnim članovima SANU dodeljene su povelje o izboru i znak Akademije.Svečanost je otvorio Akademski hor "Obilić" AKUD Univerziteta u Beogradu "Branko Krsmanović" intoniranjem srpske himne, a dramski umetnici Gojko Šantić i Nebojša Dugalić čitali su tekstove Ive Andrića "Homo Balcanicus", koje je izabrao akademik Ljubomir Simović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track