Radnici Navipa stupili u štrajk
Foto: Dado Đilas

Prekinuta proizvodnja

Radnici Navipa stupili u štrajk

Beograd -
Štrajk u tom preduzeću, sa tradicijom poslovanja od 164 godine, započet je i zbog spremnosti stečajnog upravnika da podeli otkaze radnicima i "stavi katanac" na Navip

BEOGRAD - Radnici proizvođača alkoholnih pića "Navip" iz Zemuna u stečaju stupili su danas u štrajk nezadovoljni zbog prekida proizvodnje.Kako se navodi u saopštenju radnika i malih akcionara "Navipa", štrajk u tom preduzeću, sa tradicijom poslovanja od 164 godine, započet je i zbog spremnosti stečajnog upravnika da podeli otkaze radnicima i "stavi katanac" na "Navip".Radnici navode da su poverioci "Navipa" jedinstveni u stavu da se nastavi proizvodnja i krene u reorganizaciju dok jedino izostaje odgovor od države kao većinskog poverioca.

"Posledenjih dana niko se iz vlade ne javlja, dok je stečajni upravnik zatvorio proizvodnju i sve prodajne objekte i, pored zaliha robe, sprema otkaze za sve radnike", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je kroz zloupotrebu službenog položaja desetogodišnjeg rukovodstva i kroz, kako se navodi, kriminalnu privatizaciju "Navip" namerno doveden u stečaj.

Kako se dodaje, kroz razne mehanizme zloupotrebe iz preduzeća je izvučeno na desetine miliona evra, zbog čega su radnici podneli nekoliko krivičnih prijava, koje do danas dan nisu procesuirane.

U "Navipu" je u maju 2012. proglasen je stečaj, svi zaposleni dobili su resenje o prestanku radnog odnosa, a potom je 160 radnika od 231 dobilo ugovora o radu, a početkom avgusta formirana je Skupština poverilaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track