HAOS: Šta ćemo sad sa 500 pacijenata

Haos sa Zavodom za plućne bolesti

HAOS: Šta ćemo sad sa 500 pacijenata

Društvo -
Zavod za plućne bolesti i zaštitu od tuberkuloze zatvorila građevinska inspekcija, a veliki broj pacijenata, od kojih 150 boluje od tuberkuloze, još uvek nema gde da ode

BEOGRAD - Strašno!Zgrada Gradskog zavoda za plućne bolesti i zaštitu od tuberkuloze na Zvezdari juče je zatvorena, jer je građevinska inspekcija donela rešenje da je objekat nebezbedan za korišćenje. Gde će se lečiti pacijenti, kojih, prema rečima lekara iz Zavoda, svakodnevno bude 500, još se ne zna. Prim. dr Dragana Mandić, direktorka Zavoda, kaže za Kurir da su svi veoma zabrinuti jer ne znaju gde će smestiti sve pacijente.- Dobili smo rešenje da Zavod mora biti zatvoren je nije bezbedan za zaposlene i pacijente. Noseći stubovi u zgradi su napukli, pa je bila planirana njihova sanacija. Međutim, na osnovu onoga što je pregledala građevinska inspekcija, ustanovljeno je da je jeftinije da se izgradi nov objekat nego da se vrši rekonstrukcija. Najgore od svega je to što pacijenata svakodnevno ima 500, a od njih oko 150 boluje od tuberkuloze. Zato ćemo za početak pojačati rad lekara u ogranku za plućne bolesti i tuberkulozu u Zemunu, tako da ćemo hitne slučajeve slati tamo - kaže Mandićeva.Prema rečima direktorke, u poslednjih šest meseci došlo je do još većeg propadanja objekta, a na to su najviše uticali nepovoljni vremenski uslovi.- Pogledajte, sve je popucalo, i zidovi i stubovi i pod. Sada nam samo ostaje da čekamo da nam gradski sekretarijat obezbedi drugi prostor. Ovde ima 159 zaposlenih i stvarno ne znam gde ćemo sada. Ono što znam je da ćemo na izgradnju novog objekta čekati i do pet godina - kaže direktorka i dodaje da je svima mnogo žao što će se ova zgrada srušiti.- Zgrada je sagrađena 1963. Sledeće godine trebalo je da slavimo 50 godina postojanja, ali eto, mora da se ruši - završava Mandićeva.

Stefoski: RazmatramoAleksandar Stefoski, zamenik gradskog sekretara za zdravstvo, kaže da Grad Beograd razmatra mogućnosti preseljenja Zavoda u druge zdravstvene ustanove.- Pre svega razmatramo mogućnosti preseljenja u ustanove u kojima bi se mogao obezbediti adekvatan prostor, ali i sve druge mogućnosti izmeštanja Zavoda na odgovarajuće lokacije - kaže Stefoski.

Kurir 30. 5. 2011.
Kurir 30. 5. 2011.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track