Mihajlović: Mnogo se eksploatiše srpska nafta

Nalazišta u Srbiji

Mihajlović: Mnogo se eksploatiše srpska nafta

Društvo -
Ministarka navela da NIS smatra da još nije isplatila svoju investiciju i da zato mora da se primenjuje niža cena rudne rente dok srpska strana smatra da se mnogo eksploatiše nafta i da je isplativost ulaganja u NIS postignuta

BEOGRAD - Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je danas da će se razgovarati sa Naftnom industrijom Srbije (NIS) o brzini eksploatacije nalazišta nafte u Srbiji i povećanju rudne rente.

"Mi moramo da zaštitimo naše resurse", kazala je Zorana Mihajlović novinarima na Naftnom forumu Energetske zajednice jugoistočne Evrope. Ministarka je istakla da je za Srbiju bitno kojom se brzinom eksploatišu naftna nalazišta i da li će ona biti potpuno iscrpljena. Ona je rekla da je pitanje za NIS da li se bavi istraživanjem novih naftnih polja ili samo eksploatacijom onoga što imamo.

"Naš interes je da istražujemo i čuvamo naša nalazišta za sve generacije koje dolaze", kazala je Zorana Mihajlović. Kako je dodala, Srbija je zainteresovana da u razgovoru sa partnerima iz Rusije razmotri da li će rudna renta za naftu koju plaća NIS biti u skladu sa Zakonom o rudarstvu odnosno viša od one koju plaća ta kompanija. Zorana Mihajlović je navela da je na mešovitnom rusko-srpskom komitetu dogovoreno da će se razgovarati o metodama utvrđivanja isplativosti određenih objekata i dodala da je pri prodaji NIS-a ruskom Gasprom njeftu dogovoreno da se ne menja rudna renta, dok se ne isplati investicija Gasprom njeftu u tu kompaniju.

Ona je navela da NIS smatra da još nije isplatila svoju investiciju i da zato mora da se primenjuje niža cena rudne rente dok srpska strana smatra da se mnogo eksploatiše nafta i da je isplativost ulaganja u NIS postignuta. Zorana Mihajlović je rekla da je to pitanje sad za ekpertske grupe, ali da će se o tome razgovarati i na ministarskom nivou. Upitana da li to znači da NIS ne može nova ulaganja da koristi da bi produžio eksploataciju nafte po postojećoj renti, ministarka je kazala "da to ne bi trebalo da bude moguće".

Ona je rekla i da ministarstvo priprema pravilnik za javni poziv zainteresovanim investitorima za izgradnju malih hidroelektrana i da do sad nije postojao konkurs ukloliko neko želi da napravi hidroelektranu nego su energetske dozvole izdavane samo u "razgovoru sa ministrom odnosno u četiri oka". Zorana Mihajlović je kazala i da je završen plan prioriteta investicija u energetiku i zaštitu životne sredine u Srbiji i da će u narednih desetak dana biti predstavljen javnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track