Ukor za inspektora zbog kažnjavanja profesora istorije

Čas na Kalemegdanu

Ukor za inspektora zbog kažnjavanja profesora istorije

Beograd -
Turistički inspektor koji je tražio licencu za turističkog vodiča profesoru istorije dok je na Kalemegdanu pokazivao đacima znamenitosti dobiće ukor zbog birokratskog postupanja

BEOGRAD - Turistički inspektor koji je tražio licencu za turističkog vodiča profesoru istorije dok je na Kalemegdanu pokazivao đacima znamenitosti dobiće ukor zbog birokratskog postupanja, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Goran Petković.

"Ovde je reč o birokratskom odnosu turističkog inspektora, jer je ustanovio činjenice, ali nije pozvao školu i zatražio informacije o nastavniku", rekao je Petković novinarima, povodom odluke Prekršajnog suda da opomenom kazni profesora Zorana Pavlovića jer je "pružao usluge turističkog vodiča", a "ne ispunjava propisane uslove iz Zakona o turizmu".

Petković je najavio da će o čitavom slučaju povesti razgovor unutar turističke inspekcije.

On je objasnio da je inspektor čekao da škola u određenom roku dostavi informaciju da li je u pitanju nastavnik te škole i nakon toga čitav predmet prosledio sudu.

"Sa druge strane i škola je mogla biti aktivnija", rekao je Petković i objasnio da nastavnik, ali ni škola ni nakon tri meseca od događaja nisu dostavili nikakav dokaz.

Profesora Zorana Pavlovića prekršajni sud je kaznio opomenom, jer je svojim đacima i njihovim gostima sa Kosova i Metohije pokazivao znamenitosti na Kalemegdanu, u okviru manifestacije "Mala matura - veliko srce", a u prosvetnoj inspekciji tvrde da profesor nije kriv i da mu za nastavne aktivnosti izvan učionice ne treba licenca turističkog vodiča.

Profesor Pavlović predaje istoriju u beogradskoj OŠ "Despot Stefan Lazarević" i u izjavi Tanjugu rekao je da ga je Prekršajni sud proglasio krivim jer je "pružao usluge turističkog vodiča, odnosno informacije o kulturno-istorijskim karakteristikama lokaliteta grupi dece učesnika manifestacije "Mala matura - veliko srce", a ne ispunjava propisane uslove iz Zakona o turizmu".

On je objasnio da je 21. maja prošle godine u obilazak poveo grupu đaka sa Kosova, koji su bili gosti Beograda u okviru ove tradicionalne manifestacije, koju su pored ostalih podržali Ministarstvo prosvete tadašnje Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

"Kod Kule Despota Stefana presrela me je turistička inspekcija i tražili su mi licencu turističkog vodiča, a kada sam objasnio o čemu se radi, sačinili su zapisnik i predmet predali sudu", rekao je prof. Pavlović.

Prekršajni sud ga je kaznio opomenom i obavezao da plati sudske troškove od 700 dinara.

"Nije stvar u troškovima, moje kolege i ja samo tražimo da nam nadležni protumače da li smemo da vodimo decu van škole ili ne, koje su aktivnosti u obrazovne svrhe, a šta je turizam", rekao je profesor Pavlović.

On navodi da bi takvom "logikom" i svaki građanin koji na primer u svom gradu pokazuje gostima znamenitosti, mogao biti po rizikom da bude okrivljen.

U Ministarstvu prosvete imaju jasan stav o tome i nastavnicima se preporučuje da, u okviru plana i programa, izvedu decu van učionice.

"Profesor je bio na radnom mestu", rekao je republički prosvetni inspektor Velimir Tmušić, tvrdeći da turistički inspektor nije trebalo da ga legitimiše.

Tmušić je naveo da je prosvetna inspekcija bila spremna da u dopisu sudu objasni o čemu se radi, ali je, kako kaže, u međuvremenu nastupila zastarelost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track