Senić: Predlog budžeta realan

Senić: Predlog budžeta realan

Društvo -
Državni sekretar u Ministarstvu finansija najavio strogu kontrolu i ozbiljnost u trošenju budžetskih sredstava

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić ocenio je da je Predlog budžeta za narednu godinu, o kojem će danas početi rasprava u parlamentu, realan, kao i da predstavlja pravi korak ka fiskalnoj konsolidaciji.

Senić je najavio strogu kontrolu i ozbiljnost u trošenju budžetskih sredstava.

"Ovog puta smo, na sugestiju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Fiskalnog saveta, uveli kvartalnu kontrolu trošenja sredstava. Sva ministarstva znaju da moraju da upravljaju na najbolji mogući način sa tim što su dobili u budžetu i da neće biti povećanja", kazao je Senić.

On je naveo i da su u predložene budžetske amandmane uključene sugestije MMF-a.

"Uz radikalne mere fiskalne konsolidacije možemo očekivati oporavak Srbije", kazao je Senić. Senić je dodao da se sa jednom ruskom kompanijom vode razgovori o preuzimanju smederevske Železare, koja je sada u valsništvu države.

"Trebalo bi da do kraja godine završimo te pregovore. Očekujemo da se do marta pokrene Železara, a do tada postoje sredstva za rad", kazao je Senić.

Predlogom republičkog budžeta predviđeni su ukupni prihodi od 956,4 milijarde i rashodi od 1.078,3 milijarde dinara. Budžetski deficit će, prema Predlogu, iznositi 121,9 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Vlada je budžet projektovala na osnovu prognoze da će rast BDP-a u 2013. godini biti dva odsto, a inflacija 5,5 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track