Najnovije vesti

Počinje rasprava o državnoj kasi

Skupštima Srbije

Počinje rasprava o državnoj kasi

Društvo -
Umeren ekonomski rast u 2013. očekuje se na osnovu oporavka aktivnosti u većini sektora privrede i poboljšanja stanja privrede zemalja koje su glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije

BEOGRAD - Skupština Srbije započeće danas debatu o budžetu Srbije za narednu godinu, koji predviđa deficit od 121,9 milijardi dinara.

Prema Predlogu zakona o budžetu za 2013. godinu, ekonomska i fiskalna politika u narednoj godini biće usmerena na makroekonomsku stabilnost, ubrzanje privrednog rasta i usporavanje pada zaposlenosti, smanjenje fiskalnog deficita i usporavanje rasta javnog duga i strukturne reforme.

Procenjuje se da će stopa realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji u 2013. iznositi dva odsto, a stopa inflacije 5,5 odsto.

Umeren ekonomski rast u 2013. očekuje se na osnovu oporavka aktivnosti u većini sektora privrede i poboljšanja stanja privrede zemalja koje su glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije.

Fiskalna konsolidacija u celini u 2013. zasniva se na poreskoj reformi, ograničenom rastu plata zaposlenih u javnom sektoru i penzija, uštedama kroz sprovođenje reformi, te povećanje efikasnosti javnog sektora.Konsolidovani budžet države za 2013. je planiran sa deficitom od 132,3 milijardi dinara, odnosno 3,6 odsto BDP.

Prihodi republičkog budžeta planirani su na nivou od 956,44 milijarde dinara, a rashodi od 1.078,32 milijarde, navedeno je u Predlogu budžeta.

Poreski prihodi iznose 837,1 milijardi, a neporeski prihodi i primanja iznose 103,3 milijarde, dok ostatak čine donacije u iznosu od 1,2 milijarde dinara. Rashodi za zaposlene, uz transfere organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, predstavljaju najveću rashodnu stavku budžeta. Ograničenjem indeksacije zarada u oktobru 2012. godine i u aprilu 2013. godinu postižu se značajni efekti u smanjenju javne potrošnje, ali uz očuvanje standarda stanovništva.

Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja imaju najveće učešće u strukturi ukupnih rashoda i izdataka budžeta za 2013. godinu, od 302,87 milijarde dinara.Prema Zakonu o budžetskom sistemu krajnji rok za usvajanje budžeta je 15. decembar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track