Dani srpske kulture u Zagrebu

Od 1. do 6. decembra

Dani srpske kulture u Zagrebu

Društvo -
Manifestaciju organizuje Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta"

ZAGREB - U Zagrebu će se od 1. do 6. decembra održati sedmi Dani srpske kulture, manifestacija koja obogaćuje hrvatsku kulturnu ponudu nedavnim umetničkim projektima, filmovima i akcijama Srba u Hrvatskoj, kao i iz Srbije.Manifestaciju organizuje Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", kao centralna kulturna organizacija Srba u Hrvatskoj, a po rečima jednog od organizatora Svetlane Patafte, filmski program održaće se 1. i 2. decembra u bioskopu "Europa".

"Prikazaće se intrigantna, nova filmska ostvarenja u rasponu od karakterističnih crnohumornih ostvarenja kao što je "Crna Zorica", preko najnovijih filmova Srđana Keče do aktivističkih i intimističkih kratkih filmova sasvim mladih filmaša", najavljuje Patafta.

Ona ističe da će Dane otvoriti film "Smrt čoveka na Balkanu" Miloša Momčilovića koji je imao jako dobar prijem na nedavno održanom međunarodnom festivalu filmova u jednom kadru u Zagrebu.

Filmski program zatvaraju kratki filmovi "Momci, gde ste", studentkinje beogradske Akademije dramskih umetnosti Jelene Gavrilović i "Hrvatski crnci" mladog studenta sociologije i antropologije Miloša Vlaisavljevića.

"Hrvatski crnci" govore o Srbima u Hrvatskoj i njihovim životima, a nakon te projekcije biće održan okrugli sto na temu problema nezaposlenosti Srba u Hrvatskoj na kome će biti Zoran Pusić, predsednik Građanskog odbora za ljudska prava, Ilija Obradović, bivši načelnik ličke opštine Donji Lapac i autor filma Miloš Vlaisavljević.

Predstava "Maja i ja i Maja" predstaviće značajnu koprodukcijsku saradnju Hrvatske i Srbije, dok će se za muzički deo Dana pobrinuti proslavljeni Lazar Novkov i Frejm Orkestra (Frame Orćestra).

Publika će moći da vidi izložbu o izborima i izbornim programima i obećanjima "Glasačka mašina", a svi su pozvani i da obogate postavku svojim predmetima iz 1990-ih godina.

Književni program predstaviće dve vredne knjige autorke Jasne Bjeladinović Jergić na temu srpske narodne nošnje, dok će za sve zainteresovane biti organizovane radionice pletenja i vezenja i dečja kreativna radionica za učenje ćirilićnog pisma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track