Nenad Popović: Rusija je najveća šansa za srpske proizvođače!

Intervju potpredsednik Narodne skupštine

Nenad Popović: Rusija je najveća šansa za srpske proizvođače!

Društvo -
Sve više stranih investitora dolazi u Srbiju samo zbog sporazuma sa Rusijom jer su tako konkurentniji s cenom na ruskom tržištu

BEOGRAD - Istrajni.Potpredsednik DSS i Narodne skupštine Nenad Popović uveren je da „ista ruka“ kreira presude u Hagu i otimanje Kosova. U intervjuu za Kurir kaže da je najbolje rešenje politička i vojna neutralnost i ističe da Srbija mora više da se okrene tržištima koja su u ekonomskoj ekspanziji.♦ Šta kažete na presude Gotovini i Markaču? Očekivali smo da će i Haradinaj biti oslobođen.- Haški tribunal je instrument politike koja ima za cilj da do kraja politički i moralno ponizi Srbiju. Ista ruka upravlja haškim opravdavanjem genocida i otimanjem Kosova od Srbije. Uveren sam da će nas ove odluke podstaći da se više okrenemo svojim interesima umesto interesima EU.♦ Kako da zaustavimo ekonomsko propadanje?- Pozitivno je što je nova vlada napravila otklon od pogubne politike da EU nema alternativu, ali državna politika, nažalost, i dalje preteže ka Briselu. Srbija treba da se okrene tržištima koja su u ekonomskoj ekspanziji, kao što je Rusija, a ne da se vezuje za EU, koja je u ekonomskom padu.♦ Zašto baš Rusija?- Rusija je naša velika izvozna šansa jer su naši proizvodi na tom tržištu, zahvaljujući bescarinskom sporazumu s tom zemljom, za 20 odsto jeftiniji od proizvoda iz EU. Sve veći broj stranih investitora dolazi u Srbiju samo zbog ovog sporazuma, jer su na taj način konkurentniji s cenom na velikom ruskom tržištu. Odustajanjem od članstva u EU mi čuvamo ovaj sporazum i otvaramo sebi ekonomske perspektive kakve nema nijedna zemlja u Evropi.♦ DSS predlaže da se stopiraju evropske integracije. Hoće li nam to sačuvati Kosovo?- Razumem interes zapada i Albanaca da se kosovsko pitanje reši što pre, ali ne razumem interes Srbije da učestvuje u tome, pogotovo kada su političke prilike takve da to pitanje ne može da bude rešeno u našu korist. Srbija treba da zamrzne kosovsko pitanje i da odbije da učestvuje u pregovorima o Kosovu pod patronatom EU, koja je do sada radila isključivo protiv interesa Srbije. Pitanje Kosova moramo da vratimo u Savet bezbednosti UN, gde imamo podršku naših prijatelja Rusije i Kine.

Nedostaje nam 30 milijardi dinara za socijalu♦ Imate li primedbe na predlog budžeta?- Ova vlada ima želju da popravi stvari u ekonomiji, ali to je moguće samo ako se napravi oštar zaokret u odnosu na politiku koju je vodila prošla vlada. U ovom budžetu tog zaokreta nema, naročito kada je u pitanju odnos prema EU. I ovim budžetom predviđena je primena SSP, koji je poguban za našu privredu i poljoprivredu. Ne vidimo rešenje za ključni problem privrede, a to je likvidnost, dok u socijalnom delu budžeta nedostaje najmanje 30 milijardi dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track