Lončar: Urgentni centar preopterećen

Kvalitet rada

Lončar: Urgentni centar preopterećen

Društvo -
Neophodno više osoblja, adekvatna opremljenost i uvođenje novih tehnologija, kaže direktor

BEOGRAD - Direktor Urgentnog centra KCS dr Zlatibor Lončar izjavio je danas da je ova ustanova preoterećena, što utiče na kvalitet rada, a da bi bolje funkcionisala neophodni su više osoblja, adekvatna opremljenost i uvođenje novih tehnologija.

On je na simpozijumu "25 godina posle", koji je organizovan u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, povodom četvrt veka postojanja ove ustanove, naglasio da i drugi urgentni centri u svetu dele istu sudbinu i da je i njihov rad praćen velikim brojem bespotrebnih poseta.

Lončar je rekao da su najveći problemi Urgentnog centra nedovoljno osoblja, njihova iscrpljenost i kontinuirani stres.

"Ono što uliva poverenje pacijentima i što je prednost Urgentnog centra u odnosu na ostale ustanove je dostupnost, otvoren je 24 sata, 365 dana u godini. Ono što je takođe važno je multidisciplinarni i timski pristup pacijentu", istakao je Lončar.

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimir Bumbaširević naglasio je da je ova ustanova od osnivanja do danas dala značajan doprinos zdravstvenom sistemu, pre svega, Beograda, uzimajući u obzir broj bolesnika koji se leče u Urgentnom centru.

"Svako od nas tokom 25 godina postojanja Urgentnog centra potražio u ovoj ustanovi pomoć za sebe ili nekog člana svoje porodice i tu pomoć dobio", naglasio je Bumbaširević.

On je dodao da je ova ustanova važna nastavna baza za studente Medicinskog i Farmaceutskog fakulteta i obuku medicinskih sestara.

O važnosti Urgentnog centra kao nastavne baze govorio je i prodekan Medicinskog fakulteta prof. Dragan Micić koji je ukazao da se praksa za studenate sprovodi na najbolji način i da će sutra Medicinski fakultet dodeliti posebnu plaketu Urgentnom centru za rad sa studentima i dobru saradnju.

Dr Lončar je zamolio predstavnike Medicinskog fakulteta da se, ako je moguće, već od naredne godine otvori više mesta za asistente u Urgentnom centru, kako bi se iskoristila jedinstvena mogućnost da vide ono što nisu u prilici da vide u drugim ustanovama.

Urgentni centar otvoren je 5. decembra 1987. godine s namerom da se stara o pacijentima sa teškim oboljenjima i povredama organa koji zahtevaju hitno zbrinjavanje.

U ovoj ustanovi se radi prijem, dijagnostika, lečenje ugroženih pacijenata. Centar ima 300 bolesničkih postelja, 1.200 zaposlenih, a od toga je 350 lekara.

Ova zdravstvena ustanova je i nastavna baza Medicinskog fakulteta sa 30 profesora i pet asistenata.Samo tokom prošle godine u Urgentnom centru urađeno je 204.633 specijalističkih pregleda, dok je služba za radiologiju u ovoj godini uradila 57. 448 skenera, 38.894 ultrazvučnih pregleda, 110.982 rentgenskih pregleda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track