TUGA: Pešterci dočekali zimu u kući od blata

Od detinjstva bitka za opstanak

TUGA: Pešterci dočekali zimu u kući od blata

Društvo -
Na obodu Peštera Dajana (4), Milica (3), Dušica (2) i petomesečna Jelena Dunjić s roditeljima žive u sobici od devet kvadrata

SJENICA - Živote, tugo...Gore, na obodu Peštera, u divljini gde će zazimiti male Dajana (4), Milica (3), Dušica (2) i petomesečna Jelena Dunjić, i vukovi zimi retko svraćaju!Do prvih komšija imaju pola sata peške kroz šumu, a njihova kućica, zidova pravljenih od blata, kamena i drvenih letvica, više je zaklon od kiše nego od pešterske studeni! U uglu kućerka koji je okrenut severu otvorila se rupetina da kroz nju može ruka da se provuče!- Hladno bilo ranijih zima... Uveče prozore zatvorim ćebićima i jastucima, sve džaba... Ove godine stavili smo stiropor na zidove, nadamo se, biće toplije - pričala nam je prekjuče, dok se nad Pešter nadnosila oluja, majka devojčica Slađana.Sobica tek malo prostranija od devet kvadrata Dunjićima je sve. U njoj spavaju, jedu, kuvaju, peku hleb, kupaju decu, otkuvavaju veš...U sobici dva kreveta, na jednom je prekjuče spavala mala Jelena, kraj nje igrale su se sestrice... Kraj kreveta, jedva uglavljen sto sa dve-tri stolice, malo dalje šporet, u sredini mesta tek da se čovek okrene...- Leti nam je lakše, leti izađemo pod dženariku - veli Slađana.Njih šestoro, četiri devojčice, Slađana i Miodrag, zimu na Pešteru čekali su prekjuče s tankim zalihama.- Živimo od 9.000 dečjeg dodatka i Miodragove nadnice... A kad dođe zima, nema ni nadnice... Za decu se nekako borimo, kupim im parizer, skuvam čorbu od krompira, a nas dvoje, desi se, zanoćimo gladni... Pomaže nas Miodragova sestra iz Požege, kad ona dođe, donese i sira i kajmaka i mesa, i tad nam je praznik - kaže Slađana.Miodrag je vredan čovek. Trči po selu, pomaže narodu, nadniči, kopa, ore, šta kome treba...- Težak je naš život, težak, težak... - zastade Slađana kad joj gorke suze krenuše niz lice.

Majka Slađana deci uglavnom kuva krompir i peče hleb
Majka Slađana deci uglavnom kuva krompir i peče hleb

Mala Dušica na dotrajalom prozoru kućerka
Mala Dušica na dotrajalom prozoru kućerka

Otac Miodrag nadniči za hranu
Otac Miodrag nadniči za hranu

Sanjaju kućicuMiodrag i njegovi sanjaju novu kućicu u kojoj bi bile bar dve sobe i kupatilo. Nadnicom on jedva zaradi tek za hleb za porodicu. Za blokove, cement, gvožđe para nema. Dobro bi došla i zimska garderoba za decu, obuća, hrana... Adresa je: Miodrag Dunjić, selo Štitare, Osaonica, Novi Pazar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja