Ako promenimo propis oduvaće nam milijardu evra

Ljuti na Ministarstvo energetike

Ako promenimo propis oduvaće nam milijardu evra

Društvo -
Ako Srbija promeni uslove za ulaganje u vetroparkove, može ostati bez ogromnih investicija, tvrde u Udruženju za energiju vetra

BEOGRAD - Ode lova.Srbija će ostati bez milijardu evra stranih investicija ako promeni uslove za ulaganje u vetroparkove, tvrde u Srpskom udruženju za energiju vetra (SEVEA), koje okuplja ulagače spremne da ulože milijardu evra u narednih tri do šest godina.U Udruženju ističu da Ministarstvo energetike hoće da smanji fid-in tarifu za vetroelektrane sa 9,5 na 9,2 evrocenti, da ukine državne garancije za otkup energije iz OIE (obnovljivi izvori energije) i smanji limit za gradnju vetrenjača sa 450 na 250 megavata.- Stručnjaci Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Svetske banke, koju je angažovalo Ministarstvo, tražili su da fid-in tarife za vetar budu više nego što je Ministarstvo predložilo. To znači da je odluka Ministarstva da favorizuje skuplje tehnologije očigledno politički motivisana. Predložene fid-in tarife čine vetroparkove neekonomičnim, a Srbija daje prednost zvaničnim proizvođačima energije i sagorevanju uglja - izričiti su u Udruženju.Predložena cena kilovat-sata dobijenog iz vetra je 9,2 evrocenti i manja je za 45 odsto u odnosu na 13,8 evrocenti za biomasu, koju, kako tvrdi Udruženje, Vlada javno favorizuje. Kada bi Srbija ispunila svoje ciljeve u korišćenju OIE isključivo kroz biomasu umesto kroz vetar, potrošači bi, tvrde u Udruženju, tu razliku morali da plate više od 150 miliona evra godišnje.U Ministarstvu kažu da nemaju komentar na ove optužbe i podsećaju da je reč samo o predlogu fid-in tarifa. Zorana Mihajlović, ministarka energetike, izjavila je da su pokušali da učine da svi budu zadovoljni, a da pre svega država odnosno građani imaju koristi. Ona je rekla da će prioriteti za razvoj korišćenja OIE biti biomasa i voda, zatim geotermalna energija, pa energija vetra i Sunca.Ministarka je naglasila da je bilo puno napada na Ministarstvo kada je reklo da će preispitati fid-in tarife, zbog čega su angažovali Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) i IFC, koji su imali isto mišljenje o tarifama.

Zorana Mihajlović
Zorana Mihajlović

Do 2020. godine 27 odsto energije iz OIEMinistarka Zorana Mihajlović rekla je i da je Nacionalnim akcionim planom za OIE utvrđena putanja za dostizanje cilja za povećanje udela energije iz OIE u finalnoj potrošnji sa 21,2 na 27 odsto do 2020. godine. Povećanje udela je odredila Energetska zajednica jugoistočne Evrope.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track