ČESTITKE: Za Božić u miru i blagostanju
Foto: Rojters

Po Gregorijanskom kalendaru

ČESTITKE: Za Božić u miru i blagostanju

Društvo -
Božić se proslavlja sutra, a vernici će se večeras okupiti na ponoćki

BEOGRAD - Božić po novom, Gregorijanskom kalendaru, 25. decembra slave Rimokatolička crkva, protestantske, anglikanske crkve, kao i većina pravoslavnih crkava osim srpske, Jerusalimske patrijaršije i Svete Gore.Katolička crkva u ponoć između Badnjeg dana (24. decembra) i Božića (25. decembra) služi svetu misu koja se zove ponoćka. To je služba koju upražnjava samo Rimokatolička crkva, jer se smatra da baš tada dolazi iz mraka Božje svetlo.Svečana misa - ponoćka, privlači veliki broj vernika Rimokatoličke crkve u Srbiji, a crkvene i stare narodne pesme, koje se tada pevaju stvaraju atmosferu radosti. Simboli proslave Božića kod rimokatolika su jasle u kojima je Hrist rođen, jelka kao večno zeleno drvo i adventni venac.Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hrist rođen, potiče iz 13. veka. Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vernici.U kućama vernika rimokatoličke crkve venac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.Post uoči praznika je karakterističan i za katolike i za pravoslavce, ali teolozi kažu da katolici nisu toliko kao pravoslavci striktni u postu, već da njihova crkva više apeluje na duhovnu obnovu i pomoć svima koji su u nevolji.

Nikolićeva čestitka za Božić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je danas Božić građanima Srbije koji taj verski praznik slave po Gregorijanskom kalendaru."Poštovani građani Srbije koji po Gregorijanskom kalendaru slavite rođenje Isusa Hrista, čestitam veliki hrišćanski praznik, sa željom da praznike provedete sa svojim porodicama, u zdravlju, radosti i svakom dobru od Gospoda", naveo je Nikolić u čestitki.Nikolić je izrazio nadu da će molitva onih koji slave Božić biti "u duhu poruke tog praznika o veri, nadi i ljubavi, o miru i praštanju, o životu i harmoniji, sa sobom i drugima, na dobrobit svih građana i zajedničke domovine Srbije".Vučić čestitao BožićPredsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je u ime stranke danas čestitao Božić nadbiskupu beogradskom Stanislavu Hočevaru i svim vernicima koji slave taj praznik po Gregorijanskom kalendaru. "Želimo vam da ovaj radosni dan provedete u obilju ljubavi i mira, uz mnogo lične i porodične sreće, blagostanja, uspeha i napretka", navodi se u čestitki koju prenosi SNS.

Radojević čestitao vernicima Božić

Direktor Vladine Kancelarije za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević čestitao je danas Božić velikodostojnicima, sveštenstvu i vernicima crkava koji proslavljaju taj praznik po Gregorijanskom kalendaru.Radojević je u čestitki poželeo da se radost Božića useli u srca svih onih koji slave i da "osnaži u njima najveće vrline mira, ljubavi i tolerancije".

Nebojša Stefanović čestitao Božić

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović čestitao je danas Božić beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru, crkvenim velikodostojnicima, sveštenstvu beogradske Nadbiskupije, svim vernicima i građanima Srbije koji slave ovaj veliki hrišćanski praznik po Gregorijanskom kalendaru.U ime Narodne skupštine i svoje lično ime, čestitam ovaj radosni praznik, uz iskrene želje da ga provedete u zdravlju, sreći, međusobnom poštovanju i toleranciji, kaže se u čestitki."Na ovaj dan želim da se podsetimo zajedničkih vrednosti, neka Božić bude praznik duhovnog mira i sloge", navodi se u čestitki Stefanovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track