ALARMANTNO: Jedemo ribu punu žive?!

ALARMANTNO: Jedemo ribu punu žive?!

Društvo -
Udruženje potrošača: EU snizila dozvoljenu dozu metala u namirnicama, dok se kod nas uvozi hrana-otpad koju niko ne kontroliše

BEOGRAD - Opasno!U Srbiju se uvozi hrana koju niko ne kontroliše, iako je pre tačno tri godine donet Zakon o bezbednosti hrane. Ipak, on se ne primenjuje, a u našu zemlju i dalje uvozi ko šta stigne, a nacionalni savet za bezbednost hrane nije formiran.Ovo je za Kurir rekao Goran Papović iz Udruženja potrošača, reagujući na vest da je Evropska uprava za bezbednost namirnica donela nove pravilnike kojima se definišu dozvoljene doze unosa toksičnih elemenata - metil-žive i neorganske žive u prehrambenim namirnicama. Ovaj metal najviše je prisutan u ribi i plodovima mora, a može se naći i u posuđu. Inače, metil-živa je najotrovnija forma žive, naročito za nervni sistem ljudskog organizma u razvoju.Uprava je definisala dozvoljenu nedeljnu dozu od četiri mikrograma na kilogram telesne težine za neorgansku živu, što je ista doza koja je utvrđena i 2003. i 2010, ali je zato doza metil-žive smanjena sa 1,6 na 1,3 mikrograma po kilogramu telesne težine.- EU vodi računa o bezbednosti hrane, a kod nas u Srbiji može da se uvozi i otpad. Mi smo pokušavali da regulišemo ovu situaciju, ali pošto niko nije nadležan, u tome nismo uspeli. Sramno je i skandalozno šta mi sve uvozimo i kakvu hranu jedemo - kaže Papović.Ovi toksini najopasniji su za trudnice i osobe koje u ishrani prekomerno koriste vrste ribe kao što su: tuna, sabljarka, bakalar, oslić i evropska štuka.

Goran Papović
Goran Papović

Uticaj žive ♦ Tremor (drhtanje ruku), iritacija kože, gubljenje pamćenja, bubrežni poremećaji, povećano crvenilo lica...♦ Može doći i do osetljivosti kože (posebno oko usana), otežanog gutanja, neuroloških poremećaja i poremećaja ravnoteže.♦ Pošto je živa izuzetno toksična može naškoditi mozgu, srcu, bubrezima, plućima i imunološkom sistemu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track