Poslanici nastavljaju pretres amandmana
Foto: Beta

Skupština Srbije

Poslanici nastavljaju pretres amandmana

Društvo -
Poslanici su raspravu u pojedinostima o tom aktu započeli sinoć, a u četvorosatnoj raspravi uspeli su da "pretresu" dvadesetak nešto više od 70 amandmana, koliko je podneto na taj zakonski predlog

BEOGRAD - Poslanici republičkog parlamenta nastaviće pretres amandmana na predloženi zakon o javnim nabavkama, koji će, prema očekivanjima vladajuće koalicije, omogućiti uštede i do milijarde evra.

Poslanici su raspravu u pojedinostima o tom aktu započeli sinoć, a u četvorosatnoj raspravi uspeli su da "pretresu" dvadesetak nešto više od 70 amandmana, koliko je podneto na taj zakonski predlog.

U načelnoj raspravi vladajuća većina bila je saglasna da će predloženi zakon omogućiti uštede u postupcima javnih nabavki, putem kojih je Srbija, kako su naveli, na godišnjem nivou gubila i do milijardu evra.

Naprednjaci su istakli da su nova rešenja usmerena na brže i lakše sprovodenje postupaka javnih nabavki i otklanjanju elemenata korupcije i zloupotreba pri zaključivanju ugovora, a za URS ona predstavljaju jako oruđe u borbi protiv korupcije, u nastavku uvodenja reda u javne finansije, ali i dobru poruku investitorima.

Socijalisti su u načelnoj raspravi naveli "interesantne novine" - sprečavanje korupcije i sukoba interesa u poglavlju dva, u kojem se pored ostalog reguliše da rukovodioci, kod naručioca, imaju obavezu da zaposlenima isključivo daju naloge pisanim putem, odnosno elektronskom poštom.

Kritike su izneli poslanici opozicije, pa su tako liberali rekli da za predloženi zakon neće glasati, jer nemaju poverenja u vladu koja je odgovorna za njegovo sprovođenje, a posebno posle "niza skandaloznih imenovanja u javnim preduzećima".

DSS smatra da predloženi zakon ima dobra rešenja koja omogućavaju da postupak javnih nabavki bude brz, precizan i efikasan, uz smanjenje zloupotreba, a odluku o tome kako ce glasati doneće nakon rasprave u zavisnosti od amandmana koji ce biti prihvaćeni.

Demokrate su predložile amandman prema kome će se uštede u tom procesu materijalizovati tako što će kroz rebalans budžeta za 2013. smanjiti stavke za kupovinu dobara i usluga i formirati budžetski fond u iznosu od 600 miliona evra.

Nakon što razmotre amandmane na predloženi zakon o javnim nabakama, poslanici će preći na raspravu u pojedinostima o predloženom zakonu o Razvojnom fondu Vojvodine, izmenama Zakona o energetici i predlozima za davanje državnih garancija po zaduženju tri javna preduzeća u ukupnom iznosu od 225 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja