Srpski đaci uče ruski zbog izgradnje Južnog toka
Foto: BETA

Veliko interesovanje

Srpski đaci uče ruski zbog izgradnje Južnog toka

Društvo -
U školama u Srbiji nudi se sedam stranih jezika - engleski, francuski, nemački, ruski, italijanski, španski, grčki i kineski kao pilot projekat

BEOGRAD - Odluka o početku izgradnje deonice gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju, naglo je povećala interesovanje đaka za učenje ruskog jezika, a i dolazak kineskih investitora utiče da sve više đaka želi da izučava ovaj jezik.

Ruski jezik ranije nije bio popularan, ali sa najavom izgradnje "Južnog toka" interesovanje je naglo poraslo, naročito u Vojvodini, rekla je pomoćnica ministra prosvete Vesna Fila, navodeći da"Ministarstvo prosvete mora brzo da odgovori na te izazove".

Ona je objasnila da se poziv stranim investitorima da ulažu u određene regione u Srbiji direktno odražava na interesovanje mladih za jezik zemlje iz koje dolazi investicija.Kada je u pitanju kineski jezik, Fila je istakla da će pilot projekat učenja ovog jezika u našim školama, uveden prošle godine, najverovatnije biti produžen do kraja školske godine, a nakon toga nadležni će odlučiti na koji način će kineski ući u škole, da li kao izborni predmet.

"Upravo se završava vrednovanje pilot projekta, u saradnji sa beogradskim Konfucije institutom i Institutom Hanban iz Pekinga", rekla je Fila i podsetila da oko 2.500 đaka u Srbiji sada uči kineski u 35 škola.

Troškove za kineske nastavnke dele Kina i Srbija, Kinezi obezbeđuju plate, dali su didaktički materijal, udžbenke, a Srbija im plaća smeštaj.

Osnovna ideja je da, umesto kinskih nastavnika, naši sinolozi, koji diplomiraju na beogradskom Filološkom fakultetu, predaju kineski.

"Videćemo koliko imamo kompetentnih diplomiranih nastavnika i da li mogu da preuzmu taj posao", rekla je Fila. Kineski se izučava u beogradskoj Filološkoj gimnaziji, u Gimnaziji u Sremskim Karlovcima, u Devetoj beogradskoj gimnaziji ušao je u ponudu izbornih jezika, kao i na beogradskom Filološkom fakultetu.Fila navodi da su naša deca talentovana za jezike.

Na međunarodnim takmičenjima postižu sjajne rezultate, a nedavno je jedna grupa boravila u Kini i vratili su se sa laskavim priznanjaima o znanju kineskog jezika.U školama u Srbiji nudi se sedam stranih jezika - engleski, francuski, nemački, ruski, italijanski, španski, grčki i kineski kao pilot projekat.

Osim stranih investitora, na izbor jezika utiču i mediji, pa je za vreme ekspanzije latino-američkih serija španski bio izuzetno tražen.Ipak i dalje je najveće interesovanje za engleski, jer oko 90 odsto đaka u prvom razredu počne da uči engleski. Od petog razreda uvodi se i drugi strani jezik, pa deca uče francuski, ruski, nemački, zavisno od regiona i dolaska investitora.

Tako u kragujevačkim školama đaci su sve više okupirani italijanskim jezikom, zbog dolaska "Fijata". Italijanski i španski uči 3.000 do 4.000 đaka.U Pirotu, od pre dve godine fabrika "Tigar" radi sa francuskom firmom "Mišlen", pa je u tamošnjim školama uvedena dvojezična nastava, deca deo gradiva uče na francuskom, deo na srpskom jeziku, po našim nastavnim planovima i programima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track