Antić: O sukcesiji možda na proleće

Rađeno na štetu Srbije

Antić: O sukcesiji možda na proleće

Društvo -
Datum sastanka još nije utvrđen a najveći problem jeste saradnja sa Hrvatskom

BEOGRAD - Predstavnik Srbije u Stalnom Komitetu za pitanja sukcesije Oliver Antić rekao je danas da bi se sa kolegama iz bivših jugoslovenskih republika mogao sastati na proleće.

On je gostujući u Dnevniku RTS naglasio da tačan datum sastanka još nije utvrđen i da je najveći problem saradnja sa Hrvatskom. "Neki kontakti već postoje. Pokazala se dobra saradnja sa Bosnom i Hercegovinom. Najvećih problema ima sa Hrvatskom. Moji predstavnici su poslali nekoliko dopisa, ali još nije stigao ni jedan odgovor" rekao je Antić.

On je kazao da se u pogledu sukcesije do sada nije "nasrećnije radilo" i da je bilo mnogo grešaka, kao i da postoji više problema, ne samo u pogledu diplomatskih predstavništva, već i imovine pravnih i fizičkih lica.

Prema nejgovim rečima vrlo često se radilo na štetu Srbije i da je to posledica nekompetencije. On je objasnio da je za donošenje izvršne odluke lege artis neophodno poštovati tri stepena: najpre da stručne tematske grupe daju svoju preporuku, koja zatim ide na mešoviti komitet u kom svi predstavnici treba da se slože i na kraju bi ta odluka trebalo da se iznese pred Vladu zbog formalne potvrde.

"Ako nema sva tri elementa, odluka ne važi", rekao je Antić i dodao da se do sada radilo i tako da se odluka donese i sprovede samo na prvom stepenu što je "pravno nepostojeći akt".

On je istakao da je srpska radna grupa počela da radi na obimnoj dokumentaciji koja će biti obrađena na "stručan i kvalitetan način", nakon čega će se utvrditi platforma i uskladiti principi kako bi se izašlo sa konkretnim rešenjima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja