Vučić u Kopnenoj zoni bezbednosti
Foto: Tanjug

Vučić u Kopnenoj zoni bezbednosti

Društvo -
Ministar odbrane Aleksandar Vučić posetu započeo u bazi "Jug" kod Bujanovca, odakle će se uputiti ka bazi Dobrosin
1 / 4

BUJANOVAC - Ministar odbrane Aleksandar Vučić danas je obilazak jedinica Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti započeo posetom bazi "Jug" kod Bujanovca, odakle će se uputiti ka bazi Dobrosin, gde će biti obavešten o aktivnostima vojske i bezbednosnoj situaciji uz administrativnu liniju ka Kosovu i Metohiji.

Ministru odbrane i načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši Dikoviću je u bazi "Jug" izveštaj podneo komandant Četvrte brigade, brigadni general Milosav Simović.

Baza "Jug", na brdu Cepotina nedaleko od Bujanovca, otvorena je 23. novembra 2009. godine, i kompleks na kome se nalazi zauzima oko 35 hektara zemljišta sa 66 objekata, od čega su 44 objekta visokogradnje, ukupne površine oko 22.000 kvadratnih metara.

Baza pruža uslove za život oko hiljadu vojnika i policajaca, smeštaj specijalne opreme i tehničkih sredstava, čime je povećana borbena gotovost jedinica koje imaju specifične zadatke na prostoru Kopnene zone bezbednosti. Baza, pored objekata za smeštaj ljudstva, opreme i tehnike, ima i kapacitete za obuku, logističku podršku, odmor i sportske aktivnosti.

U bazi su trenutno smešteni pripadnici Četvrte brigade kopnene vojske, koji su pre otvaranja baze bili smešteni u neadekvatnom prostoru napuštene fabrike "Crvene zastave" u Bujanovcu.

Izgradnja baze je počela 2003. godine, a radovi su trajali šest godina, uglavnom zbog nedostatka finansijskih sredstava.

U izgradnju kompleksa je uloženo 1.740.000.000 dinara, koje su obezbedili Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Nacionalni investicioni plan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track