BEZOPASAN: Bez panike zbog svinjskog gripa

Virus A1H1

BEZOPASAN: Bez panike zbog svinjskog gripa

Društvo -
Nije više smrtonosan, posledice i terapija su uobičajene kao i kod sezonskog gripa, kaže epidemiolog Tiodorović

BEOGRAD - Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je danas da ne treba stvarati paniku zbog informacije da je u Beogradu registrovano 13 pacijenata zaraženih virusom A1H1, poznatijeg kao svinjski grip. Prema njegovim rečima, virus koji je izazvao pandemiju 2009/2010. godine sada ima sve karakteristike običnog sezonskog gripa. "To nije više virus o kome se govorilo kada se pojavio. On nije više smrtonosan, posledice i terapija su uobičajene kao i kod sezonskog gripa", rekao je Tiodorović. On je rekao i da brojka od 13 zaraženih ne "znači ništa, pošto je to broj onih koji su zvanično registrovani i realno je da ta brojka veća". Epidemiolog je upozorio da zbog povratka učenika u škole nakon raspusta epidemiju treba očekivati u februaru. "Nema opravdanja za paniku, već samo opravdanja za oprez, pre svega moraju da budu oprezni hronični bolesnici, trudnice i mala deca. Oni su najugorženije kategorije", rekao je Tiodorović. On je istakao da bi svi koji žele da se vakcinisu protiv virusa trebalo prethodno da se savetuju sa lekarom, ali je preporučio zaposlenima u zdravstvu da se vakcinišu "zbog sebe i svojih pacijenata".

Tiodorović je potvrdio da su u cirkulaciji tri tipa virusa A(H1), A(H3) i B, koji su sadržani i u sezonskoj vakcini. Dominantan tip virusa u cirkulaciji je A(H3).

Virus gripa u organizam ulazi preko sluznica nosa, usta i oka. Prenosi se direktno i indirektno rukama, dodirivanjem površina u okolini.

Grip traje u proseku oko nedelju dana i osnovni način lečenja su mirovanje, pravilna ishrana i unošenje dovoljne količine tečnosti.beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track