Počinje prijava imovine vrednije od 35 miliona dinara
Foto: Poreska Uprava

Unakrsna provera

Počinje prijava imovine vrednije od 35 miliona dinara

Društvo -
Poreska prijava se odnosi na stanje imovine 1. janura 2013. godine, a krajni rok za dostavljanje tih podataka je 31. mart

BEOGRAD - Građani Srbije koji poseduju imovinu u zemlji i inostranstvu vredniju od 35 miliona dinara od danas mogu da Poreskoj upravi podnesu informativnu poresku prijavu o imovinskom stanju, na osnovu koje će se raditi unakrsna provera imovine i prihoda poreskih obveznika. Poreska prijava se odnosi na stanje imovine 1. janura 2013. godine, a krajni rok za dostavljanje tih podataka je 31. mart. Poreska uprava Srbije će ove godine prvi put početi da sprovodi unakrsnu kontrolu imovinskog stanja i prihoda poreskih obveznika.

Obaveza prijavljivanja imovine vrednije od 35 miliona dinara propisana je Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, a dužni su da je podnesu poreski obveznici po osnovu plaćanja poreza na dohodak ili imovinu.

U informativnoj poreskoj prijavi dostavljaju se podaci i o imovini povezanih lica, odnosno supružnika, roditelja, dece, usvojenika i usvojioca. Imovinom o kojoj se iskazuju podaci u poreskoj prijavi smatraju se nepokretnosti, akcije i udeli u preduzećima, oprema za obavljanje delatnosti, motorna vozila, plovila u vazduhoplovi, štedni ulozi i gotovina, ali i imovinska prava poput autorskih prava, prava na patent i licencu i pravo svojine na drugim pokretnim dobrima pojedinačne vrednosti veće od 100.000 dinara.

U prijavi se navode pojedinačne vrednosti imovine u dinarima ili dinarskoj protivvrednosti, na osnovu cene koja bi se mogla postići na tržištu na dan 1. janaara 2013. godine.

U slučaju da poreznici utvrde da poreski obveznik nije dostavio tačne podatke o imovinskom stanju, razlika između prijavljene imovine i prihoda biće oporezovana po stopi od 20 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track