Domaći gas za Banaćane biće kvalitetan kao i ruski

Skuplji, al kvalitetniji

Domaći gas za Banaćane biće kvalitetan kao i ruski

Srbija -
Za ujednačavanje kvaliteta uvoznog i domaćeg gasa, od presudnog značaja biće izgradnja postojenja u Elemiru, o čemu je potpisan ugovor između Naftne industrije Srbije i jedne firme iz Izraela, najavio zamenik gradonačlenika Zrenjanina Darko Karan

ZRENJANIN - Prirodni gas za distributere poskupeo je danas za 10 odsto, pa će i računi za oko 20.000 domaćinstva priključenih na gasovodnu mrežu u Zrenjanina i osam sela na području tog grada od 1. februra biti uvećani za oko 10 odsto - izjavio je danas rukovodilac za proizvodnju, prenos i prodaju toplotne energije JP "Gradska tolana" Ivan Kuljić.Gas u ukupnoj ceni proizvodnje toplotne energije učestvuje sa oko 60 odsto, na osnovu čega je Toplana napravila kaklulaciju i podnela Gradskom veću zahtev za poklupljenje daljinskog grejanja, srazmerno povećanju troškova proizvodnje toplote.

Na daljinsko grejanje u gradu na Begeju je pruključeno oko 8.000 korisnika, uglavnom u zgradama kolektivnog stanovanja. dsfu dvosobnom stanu od 52 kvadrata sada se plaća 4.300 dinara, a računi stižu tokom cele kalendarske godine.

Domaćinstva u Srednjobanatskom okrugu su dobrim delom gasificirana pre tri-četiri decenije pa su Banaćani, kao veliki i brojni potrošači, veoma zaintesesovani za cenu, ali još više i za kvalitet gasa.

Potošači, građani i poslodavci u fabrikama i proizvodnim halama, godinama unazad su se žalili da skupo plaćaju domaći plin lošijeg kvaliteta i manje kalorične vrednosti od uvoznog ruskog zbog čega su, mnogi prešli na alternativna goriva, a plinske peći ostavili za povoljnije prilike.

Tokom prošle godine obnovljena je rasprava o ceni i kvalitetu domaćeg gasa pa je Skupština grada Zrenjanina u decembru usvojila i nadležnim institucijama prosledila obrazložen zahtev građana i industrijskih potošača.Usledio je i dogovor sa "Srbijagasom", pa će Toplana u Zrenjaninu postaviti merače za kontrolu kvaliteta gasa, a mehanički uređaji na daljinskom sistemu biće zamenjeni elektronskim.

Za ujednačavanje kvaliteta uvoznog i domaćeg gasa, od presudnog značaja biće izgradnja postojenja u Elemiru, o čemu je potpisan ugovor između Naftne industrije Srbije i jedne firme iz Izraela, najavio zamenik gradonačlenika Zrenjanina Darko Karan.

Tako će, konačno, biti ispunjeni višegodišnji zahtevi brojnih potošača prirodnog gasa iz srednjeg Banata, područja gde se nalaze domaća gasna polja, zatim postrojenje za preradu gasa u Elemiru, pa skladište gasa "Banatski Dvor" i gde je najavljena izgradnja i škladišta gasa kod Srpskog Itebeja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track