Najnovije vesti

Sa Švajcarskom rešen problem lažnih azilanata

Ivica Dačić

Sa Švajcarskom rešen problem lažnih azilanata

Društvo
05:10h
Na to ukazuje i statistika - u januaru 2012.godine 315 zahteva za azil mesečno je stizalo u Švajcarsku, 410 ih je bilo u avgustu, u septembru 200, oktobru 61, a u novembru 34, rekao premijer

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je sa Švajcarskom rešen problem lažnih migranata i da se radi na otklanjanju opasnosti od suspenzije bezviznog ražima, što je veliki korak ka EU. Dačić je objasnio da je problem rešen jer je Švajcarska izmenila zakonodavstvo i time lažnim migrantima, posle razmatranja osnova za azil, ostavila 48 sati da se vrate u zemlju.

"Ubeđen sam da će problem lažnih azilanata biti rešen, na to ukazuje i statistika: u januaru 2012. godine 315 zahteva za azil mesečno je stizalo u Švajcarsku, 410 ih je bilo u avgustu, u septembru 200, oktobru 61, a u novembru 34", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija posle susreta sa direktorom Savezne kancelarije za migracije Švajcarske Mariom Gatikerom. On je ukazao da je Srbija, u saradnji sa Švajcarskom, uspela da to pitanje reši, kao i da će nastaviti partnerstvo, jer u toj zemlji boravi najmanje 100.000 državljana Srbije.

Prema rečima Dačića, Srbija je zainteresovana i za dobre policijske odnose, smanjenje broja lažnih azilanata, kako ne bi dolazilo do zloupotrebe bezviznog režima. Dačić je dodao da će o tome voditi računa timovi dve zemlje i naveo da se nada da će i u drugim zemljama, gde je veliki broj lažnih azilanata, problem biti rešen.

Pojašnjavajući rešenja za smanjenje broja lažnih azilanata, Gatiker je rekao da su ukinuta sva finansijska davanja, ali i da je neophodno da Srbija radi na poboljšanju položaja manjina, jer je 85 odsto Roma tražilaca azila. Gost iz Švajcarske je naglasio da su Srbija i njegova zemlja imale dobar model za zajednički pristup tom problemu i naveo da su mere donete u međusobnom dogovoru. "Kao jasan rezultat tih dogovora, sada imamo značajno manji broj azilanata", rekao je on.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track