Marš na Drinu dobar celom  svetu, a loš Bošnjacima!

Šta jarani znaju...

Marš na Drinu dobar celom svetu, a loš Bošnjacima!

Društvo -
Pesmu „Marš na Drinu“, čije je izvođenje na proslavi u UN izazvalo protest predstavnika BiH, obradili su mnogi svetski muzičari, uključujući i američku grupu Šedouz

BEOGRAD - Samo da komšiji crkne krava.Pesma „Marš na Drinu“ u fantastičnoj izvedbi hora Viva voks na proslavi srpske Nove godine u UN oduševila je ceo svet, osim Bošnjaka, koji su u protestnom pismu Ban Ki Munu osudili to što je hor otpevao „ozloglašenu i napadačku srpsku nacionalističku pesmu“. Međutim, Bošnjaci su zaboravili da se požale na to što je, pored „zlih Srba“, i veliki broj stranih kompozitora i grupa u poslednjih 50 godina obradio ovu pesmu! „Marš na Drinu“ je obradio i poznati američki kompozitor Džejms Last sa svojim bendom, ali i engleska grupa Šedouz, koja je imala veliki uticaj na razvoj pop muzike.Istoričar Predrag Marković kaže da je „Marš na Drinu“ patriotska pesma iz Prvog svetskog rata i da nema apsolutno nikakve veze s Bosancima.- To je patriotska numera iz Prvog svetskog rata, a ne politička. To je kao kad biste zabranili Vagnera jer ga je voleo Hitler - naveo je Marković.I sam Vuk Jeremić je u otvorenom pismu kojim se obratio javnosti podsetio da je pesma „Marš na Drinu“ u proteklim decenijama izvođena nebrojeno puta širom sveta i da su je izvodili poznati umetnici poput Klifa Ričardsa i Četa Atkinsa.- Maliciozna tumačenja pesme koja je izvedena na bis tiču se njene navodne zloupotrebe tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Uz dužno poštovanje prema svim žrtvama tih tragičnih konflikta, ovi napadi predstavljaju žalosne pokušaje da se izvrne značenje muzičkog dara koji smo ponudili svetu i predstavljaju duboku uvredu za srpski narod. Napisana pre jednog veka, „Marš na Drinu“ je pesma koja zauzima središnje mesto u našem sećanju na odbranu od agresora u Prvom svetskom ratu - naveo je Jeremić.Kongres Bošnjaka Severne Amerike tražio je juče da UN adekvatno kazni Vuka Jeremića zbog organizacije koncerta Viva voksa i da ga smene s položaja predsednika 67. zasedanja Generalne skupštine UN.

http://www.youtube.com/watch?v=Z-s1gpeUgiY

Nije bilo izvinjenja UNPortparol generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, Martin Nesirki ponovio je juče da je prvi čovek UN samo izrazio žaljenje ako su se neki ljudi našli pogođenim zbog pesme „Marš na Drinu“, ne pomenuvši izvinjenje, kako su juče neki mediji preneli njegovu izjavu.Vuk Jeremić je, takođe, rekao da izvinjenja Ban Ki Muna nije bilo.- Da jeste, ono bi, imajući u vidu značaj ove pesme za naš nacionalni identitet, predstavljalo uvredu za srpski narod - rekao je on.

Biljana Srbljanović opet pljujeDramska spisateljica Biljana Srbljanović ponovo se okomila na svoju omiljenu „žrtvu“ - Vuka Jeremića! Srbljanovićeva je napisala da Jeremić gleda isključivo svoju korist i da su se sad svi nacionalisti digli da brane pesmu „Marš na Drinu“, te ako nije važno šta je svirano, zašto onda nisu svirali nešto od Stonsa... Tokom prepucavanja s tviterašima Srbljanovićeva je ironično konstatovala da je izdajnik, narkoman, da je snimila pornić...- Ja, zavisnica od narkotika, potonula u najdublji mulj nemorala što se stidim, poredim naciste sa Srbima...Bošnjački kongres: Hitno smeniti JeremićaKongres Bošnjaka Severne Amerike pozdravio je izvinjenje Ban Ki Muna zbog izvođenja, kako su istakli, militantne srpske nacionalističke pesme „Marš na Drinu“ na koncertu u Ujedinjenim nacijama koji je organizovao Vuk Jeremić.- Tražimo da Ujedinjene nacije napravi odgovarajuće korake kako bi se adekvatno kaznio glavni arhitekta i krivac za ovaj nemili događaj - navodi se u dopisu KBSA i dodaje da se traži smena Vuka Jeremića s položaja predsednika 67. zasedanja Generalne skupštine UN.Marš na DrinuU boj krenite junaci sviKren’te i ne žal’te život svojCer da čuje tvoj, Cer nek vidi bojA reka Drina slavu, hrabrosti junačku ruku oca, sinaPoj, poj, Drino, vodo hladna tiPamti, pričaj kad su padaliPamti hrabri strojKoji je pun ognja, silne snageProterao tuđina s reke naše dragePoj, poj, Drino, pričaj rodu miKako smo se hrabro boriliPevao je stroj, vojev’o se bojKraj hladne vodeKrv je teklaKrv je lilaDrinom zbog slobodeKo je sve izvodio „Marš na Drinu“Šedouz 1966. Lajbah 1994. Peti Pejdž1964. Čet Atkins 1966. Džokers 1963. Spotniks 1964. BauernkapelMindersdorf 2008. Keptan Harp 2010.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track