Knežević: Zlonamerni kvare posao sa Al Dahrom

Ministar o klin, paori o ploču

Knežević: Zlonamerni kvare posao sa Al Dahrom

Društvo -
"Žele da imamo najmanji prinos po hektaru u našem okruženju, žele da ministar tokom leta "igra dodole i priziva kišu"", rezignirano je prokomentarisao Knežević stav vojvođanske vlade

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Goran Knežević kaže da se zbog aranžmana sa kompanijom Al Dahra iz Emirata, oko zakupa i kupovine poljoprivrednog zemljišta, nepotrebno "podigla prašina", pre svega zbog neobaveštenosti i zlonamernosti nekih ljudi i političkih partija.

Ministar Knežević je odlučno demantovao špekulacije u medijima da će se prodavati i državno zemljište, koje je bilo u nadležnosti kombinata ili su ga oni koristili, a treba da se prodaju kompaniji Al Dahra.

Ministar Knežević je izrazio razočarenje i zbog stava vlade AP Vojvodine, "koji su protiv promena, koji žele da zadrže status kvo, koji žele da srpska privreda bude na nivou pre 50 godina".

"Žele da imamo najmanji prinos po hektaru u našem okruženju, žele da ministar tokom leta "igra dodole i priziva kišu"", rezignirano je prokomentarisao Knežević stav vojvođanske vlade.

Knežević je podsetio da su svi, koji su bili zainteresovani, mogli da vide predugovor sa Al Dahrom na sajtu Ministarstva finansija, od prvog dana potpisivanja tog dokumenta.

Predugovor se sastoji iz više segmenata, a jedan se odnosi na poljoprivredu, ponovio je Knežević i precizirao da Al Dahra želi da kupi sedam kombinata koji su propali i nalaze se u restrukturiranju ili u stečaju, odnosno 80 odsto učešća kao firma u njima i to po ceni od 100 miliona evra.

To znači da je komanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ponudila oko 12.500 evra po hektaru za otkup firmama koje su u "zelenom pulu" i 15.000 evra po hektaru kombinatu "7. Juli" u Surčinu, podsetio je ministar i dodao da se Al Dahra, takođe, obavezuje da uloži još 100 miliona evra u nove tehnologije, u mehanizaciju i u sisteme navodnjavanja u toj oblasti.

Drugi deo predugovora odnosi se na zakup poljoprivrednog zemljišta, a to je svega 2.900 hektara koji je do sada koristio PKB i to je zemlja treće i četvrte kategorije za koje PKB nikada nije plaćao zakup, objasnio je resorni ministar i dodao da je sa Al Dahrom postignut dogovor da oni plaćaju zakup od 250 evra koji će se povećati do 370 evra po hektaru.

Cene kupovine i zakupa poljoprivrednog zemljišta uređivaće posebna komisija, tako da će te cene biti više za 40, 50, pa čak i za 100 odsto od tržišnih, kazao je ministar, napominjući da će svi radnici koji sada rade ostaći i dalje da rade na tim farmama, imaće sigurno bolje plate, mnogo bolje uslove za rad.

"Sigurno će doći poslodavci koji će želeti da umnogome unaprede tu proizvodnju, a vidite i sami da će ulaganje tih 100 milona napraviti veliki bum u našoj poljoprivredi", naglasio je Knežević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja