Potvrđeno 12 slučajeva obolelih od gripa

Raste broj

Potvrđeno 12 slučajeva obolelih od gripa

Društvo -
Najprisutniji je virus tipa A(H1), poznatiji kao svinjski grip, ali to nije pademijski virus od pre tri godine, on sada ima sve karakteristike običnog sezonskog gripa, rekla nacionalna koordinatorka za grip iz Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Dragana Dimitrijević

BEOGRAD - Nacionalna koordinatorka za grip iz Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Dragana Dimitrijević rekla je danas da je grip laboratorijski potvrđen kod 12 pacijenata i da su prisutna sva tri tipa virusa A(H1), A(H3) i B. Oboleli su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Pančeva, Subotice i Požarevca."Najprisutniji je virus tipa A(H1), poznatiji kao svinjski grip, ali to nije pademijski virus od pre tri godine. On sada ima sve karakteristike običnog sezonskog gripa", rekla je Dragana Dimitrijević.

Ona je rekla da se u februaru i martu očekuje porast broja obolelih, ali da ne treba stvarati paniku među građanima. "Epidemiološka situacija je potpuno očekivana za ovaj period godine i nema nikakvih odskakanja od proseka. U februaru i martu očekujemo porast broja obolelih, ali i to je uobičjeno", rekla je Dragana Dimitrijević.

Na pitanje da li ima opasnosti od modifikovanog tipa virusa koji se pojavio u Severnoj Americi i zemljama zapadne Evrope, ona je istakla da se svakodevno obavlja potpuni nadzor i kontrola epidemiološke situacije.

"Sitacija je šarolika u Evropi i mi smo u stalnoj komunikaciji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom. Pratimo situaciju svakodnevno i spremni smo da predupredimo sve moguće rizike", rekla je Dragana Dimitrijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track