Vraćene sudije i tužioci u Kragujevcu tužili državu

Traže naknade

Vraćene sudije i tužioci u Kragujevcu tužili državu

Srbija -
U Osnovnom sudu u Kragujevcu u toku je 21 parnični postupak po tužbama sudija i zamenika tužilaca, a ukupan iznos koji se potražuje od države je oko sedam miliona dinara

KRAGUJEVAC - Sudije i tužioci iz Kragujevca koji su odlukama Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca u poslednje dve godine vraćeni na posao, tužili su državu Srbiju i traže naknade za neisplaćene zarade i pretrpljen duševni bol, izjavio je danas predsednik Osnovnog suda u tom gradu Ivan Jovičić. U Osnovnom sudu u Kragujevcu u toku je 21 parnični postupak po tužbama sudija i zamenika tužilaca, a ukupan iznos koji se potražuje od države je oko sedam miliona dinara.

Jovičić je rekao da je državu tužilo 14 sudija Osnovnog suda, dvoje bivših sudija Trgovinskog suda i dvoje zamenika tužioca. Dodao je da je podneto 18 tužbi za isplatu funkcionerskog dodatka, dok se tri tužbe odnose na naknadu nematerijalne štete zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva.

"Do sada su u Osnovnom sudu donete dve presude kojima je usvojen tužbena zahtev protiv Republike Srbije za naknadu neisplaćenih zarada, ali se čeka odluka drugostepenog suda, što će opredeliti praksu postupanja u drugim predmetima", rekao je Jovičić.

Naveo je da su predmeti o zahtevima za naknadu nematerijalne štete u postupku i da su "komplikovaniji jer se potražuje veći iznos, od milion do dva miliona dinara".

"Nismo tražili izuzeće Osnovnog suda jer sam smatrao da je to nepotrebno i neekonomično, a ovaj sud ima dovoljan broj stručnih i nezavisnih sudija koje mogu da donesu presude koje su u skladu sa zakonom. Jedino sam inicirao da sudije koje su podnele tužbe po oba osnova neće suditi svojim nereizabranim kolegama", rekao je Jovičić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track