Struja u februaru po staroj ceni

EPS

Struja u februaru po staroj ceni

Društvo -
Prema važećem zakonu kupci moraju da budu obavešteni 15 dana pre poskupljenje, tako da struja najranije može da poskupi početkom marta

BEOGRAD - Struja u Srbiji neće poskupeti od 1. februara pošto nisu ispunjeni svi proceduralni uslovi, kazali su u Elektroprivredi Srbije.

Kako je kazao direktor za odnose sa javnošću u EPS-u Milan Mirosavljević, ta državna kompanija još nije podnela zahtev za poskupljenje struje nadležnoj Agenciji za energetiku.

"Prema važećem zakonu kupci moraju da budu obavešteni 15 dana pre poskupljenje, tako da struja najranije može da poskupi početkom marta", istakao je Mirosavljević.

On je kazao i da nakon podnošenja zahteva za poskupljenje Agencija za energetiku mora da analizira opravdanost zahteva i da saglasnost, za šta je takođe potrebno određeno vreme.

Mirosavljević je podsetio i da još nisu određeni javni i rezervni snabdevač električnom energijom. U Ministarstvu energetike Srbije navode da je pre poskupeljenja potrebno usvojiti i uredbu o energetski zaštićenom kupcu, koja će socijalno ugroženim građanima omogućiti da besplatno dobiju oređene količine struje i gasa.

"Ministarstvo energetike je završilo svoj deo posla oko pripreme uredbe i očekuje da je Vlada Srbije uskoro usvoji", kazali su u tom ministarstvu.

Pre poskupljenja potrebno je i da Agencija za energetiku napravi novi tarifni sistem za električnu energiju.

Prema ranijim izjavama ministarke energetike Srbije Zorane Mihajlović, struja bi trabalo da poskupi između 10 i 12 odsto, a odnos između niže tarife za struju tokom noći i skuplje dnevne trebalo bi da bude smanjen sa sadašnjih jedan prema četiri na jedan prema tri ili jedan prema dva i po.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track