Evropska centralna banka ostaje uz NBS
Foto: KURIR

Saradnja

Evropska centralna banka ostaje uz NBS

Društvo -
Tokom projekta, koji je počeo 1. februara 2011, ispunjeni su svi planirani rezultati, i on će biće produžen do 31. decembra 2013.

BEOGRAD - Evropska centralna banka (ECB), zajedno sa centralnim bankama Evropskog sistema centralnih banaka (ESCB) i Evropskom komisijom, danas je odlučila da produži dvogodišnji projekat saradnje s Narodnom bankom Srbije (NBS), sapštila je NBS. "Tokom projekta, koji je počeo 1. februara 2011, ispunjeni su svi planirani rezultati, i on će biće produžen do 31. decembra 2013, kako bi se nastavilo jačanje institucionalnih kapaciteta NBS i podržalo njeno nastojanje da se pripremi za članstvo u ESCB kada Srbija ispuni uslove za pristupanje EU", navela je NBS.

Projekat će biti finansiran iz postojećeg budžeta od 2,5 miliona evra koji je Evropska unija izdvojila iz sredstava predpristupne pomoći (IPA).

U narednih jedanaest meseci, projekat će pomoći NBS da pripremi strategije i interne procedure u skladu sa standardima centralnih banaka EU u oblasti računovodstva i finansijskog izveštavanja i informacione tehnologije. Doprineće, kako je istakla NBS, i jačanju kapaciteta za izradu modela i razvijanja funkcije kriznog menadžmenta u oblasti finansijske stabilnosti.

Produžetak projekta će sprovoditi ECB u saradnji sa centralnom bankom Austrije, Bugarske, Češke, Francuske, Holandije, Mađarske, Portugala, Rumunije, Slovenije i Slovačke. Početni deo projekta, koji je sprovela ECB u saradnji sa 21 centralnom bankom ESCB, obuhvatio je jedanaest različitih oblasti među kojima su supervizija finansijskog sektora, upravljanje deviznim rezervama, zaštita korisnika finansijskih usluga, podrška u procesu pristupanja Evropskoj uniji i finansijska stabilnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja